Zuid-Afrika

Het informatiepakket voor Zuid-Afrika wordt steeds bijgewerkt door de laatste updates uit Zuid-Afrika en de projecten van onze vrijwilligers. We hopen dat jij ook de moeite zal nemen jouw bijdrage aan dit informatiepakket te leveren door na je reis een mail te sturen met informatie en foto’s. Wil je iets toevoegen of vragen stuur dan een mail via het contactformulier.

De contactpersoon voor Zuid-Afrika is Romy Schagen. Via Facebook kan je contact met haar maken.

Hieronder een korte greep uit het informatiepakket dat je binnenkort hier kan downloaden maar tot die tijd alleen kan aanvragen via het bovenstaande contactformulier. In het volledige pakket vind je een korte beschrijving over het land, de steden en ook informatie over de bevolking. Vervolgens lees je de informatie over vrijwilligerswerk en informatie om zefl geld in te zamelen. Als laatste hebben we in deel C de mooiste ervaringen van exdeelnemers voor je verzameld, samen met informatie over hun weblog. Als bijlage vind je tenslotte een voorbeeld voor een sponsorbrief toegevoegd.

Samenvatting:

Van uitgestrekte natuurgebieden vol big 5 tot drukke wereldsteden, van woeste berggebieden tot dorre woestijn, van tropische standen tot slaperige dorpjes: Zuid-Afrika heeft het allemaal. Niet voor niets wordt dit zuidelijkste puntje van het Afrikaanse continent ook wel ‘de wereld in een land’ genoemd. En niet alleen de natuur is afwisselend. De bewoners van deze ‘regenboognatie’ zijn minstens zo kleurrijk en divers. Een verblijf in Zuid-Afrika betekent dan ook een overweldigende ervaring vol prachtige indrukken en belevenissen. Maar Zuid-Afrika heeft ook haar negatieve kanten, die helaas vaak meer aandacht krijgen in de media dan de mooie kanten van dit land. Dit betekent niet dat je Zuid-Afrika moet vermijden, maar dit vraagt wel om een goede voorbereiding.
[simage=312,144,c,right,][simage=309,144,c,right,][simage=301,144,c,right,][simage=293,144,c,right,][simage=285,144,c,right,][simage=281,144,c,right,][simage=283,144,c,right,][simage=278,144,c,right,][simage=270,144,c,right,][simage=276,144,c,right,][simage=250,144,c,right,] BEVOLKING – Zuid-Afrika heeft ruim 44 miljoen inwoners en is een multi-etnisch en multicultureel land. Het heeft de grootste van oorsprong Europese en Indiase bevolking van Afrika. Bij de volkstelling van 2001 was 78% van de bevolking zwart, 10% blank, 9% kleurling en 3% waren Indiërs. Het christendom is de meest vertegenwoordigde godsdienst, maar ook de islam, het hindoeïsme en natuurgodsdiensten zijn vertegenwoordigd. In Zuid-Afrika worden heel veel verschillende talen gesproken. Elf daarvan zijn officieel: Zoeloe, Xhosa, Afrikaans, Noord-Sotho, Tswana, Engels, Zuid-Sotho, Tsonga, Swazi, Venda en Zuid-Ndebele. Na India heeft Zuid-Afrika daarmee de meeste officiële talen ter wereld.

GELD – De munteenheid van Zuid-Afrika is de Rand. Er zijn negen munten (1c, 2c, 5c, 10c, 20c, 50c, 1r, 2r, en 5r) en vijf bankbiljetten (10r, 20r, 50r, 100r en 200r ). Op de bankbiljetten is de big 5 afgebeeld. Een Rand is ongeveer €0,10 (koers kan fluctueren. Zoek voor vertrek de actuele koers op via GWK Travelex). Over het algemeen is Zuid-Afrika goedkoper dan Nederland, maar de grote steden en toeristische gebieden, met name Kaapstad, kennen een westers prijsniveau.

ETEN & DRINKEN – Hoewel Zuid-Afrika bekend staat als één van de nieuwe wereld wijnlanden, kent het land een traditie van ruim 3 eeuwen wijnbouw. In 1656 plantte Jan van Riebeeck de eerste druivenstokken. De apartheid remde de wijnontwikkeling in Zuid-Afrika, maar na het begin van de jaren negentig is zij weer tot volle bloei gekomen. Er wordt niet alleen wijn geproduceerd, maar ook port, sherry (‘sjerrie’), mousserende wijnen en dessertwijnen. Nederland geldt als de tweede afnemer van Zuid-Afrikaanse wijn. Tijdens een bezoek aan Zuid-Afrika is een wijntoer langs bekende wijnhuizen in de driehoek Stellenbosch-Paarl-Franschhoek eigenlijk een must.
Het nationale gerecht is de ‘braai’, de Zuid-Afrikaanse variant op de barbecue met grote stukken vlees. Naast kip of ‘boerewors’ (soort braadworst) wordt ook het meer exotische vlees vaak gegeten: krokodil, struisvogel en springbok zijn gewoon in de supermarkt te koop. Een ander smakelijk nationaal gerecht is boboti. De invloed van de Maleise immigranten is goed merkbaar bij deze pittige curry-gehaktschotel. Biltong (gedroogd vlees) en de mierzoete koeksisters zijn lokale snacks.

BEZIENSWAARDIGHEDEN- Vervelen is eigenlijk onmogelijk in Zuid-Afrika. Of je nu 8 of 88 bent, van steden of natuur en van strand of bergen houdt, dit land heeft voor iedereen wat te bieden: Kaapstad met natuurlijk de Tafelberg en Robbeneiland, maar ook het centrum met de Compagnietuinen, Old Slave Lodge en Kasteel de Goede Hoop, The Victoria & Alfred Waterfront, de Maleise wijk Bo-Kaap en de prachtige standen van Camps Bay en Clifton beach; De wijngebieden van Stellenbosch, Paarl en Franschhoek; Hermanus en Gansbaai waar je walvissen en witte haaien kunt zien; Kaap de Goede Hoop; De Tuinroute van Mossel Bay tot Port Alfred; Surfstad Durban; St. Lucia met moerassen en wetlanden vol vogels maar ook vol krokodillen en nijlpaarden; Het Krugerpark en de omringende privéreservaten; De Panoramaroute met de prachtige Three Rondavels, Blyde River Canyon en Bourke’s potholes; Het grote amusementsparadijs Sun City met zwembaden, hotels, restaurants, casino’s, winkels en wilde dieren midden in de ongerepte natuur en de bekendste township van het land, SoWeTo, zijn slechts enkele van de must sees. Kortom, de kans is groot de je tijd tekort komt om alles te doen wat dit land je biedt!

Meer algemene informatie over Zuid-Afrika kan je vinden bij de betere reisboekenwinkel. Wij gebruiken meestal de Lonely Planet maar ook zonder een dergelijke gids kan je natuurlijk reizen. Handige links hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Wikipedia
Hostelbookers
Lonely Planet Zuid Afrika

Projecten:

Via je reisorganisatie kom je vanzelf bij je project. Je kan altijd wisselen als er iets niet goed is op je project. Doe dit altijd in overleg met de reis of partnerorganisatie. Wel kan je natuurlijk andere projecten bezoeken bijvoorbeeld door een dag mee te gaan met een andere vrijwilliger. Zo zie je veel meer en kan je als je geld ingezameld hebt dit zo goed mogelijk besteden. De projecten waar eerder vrijwilligers van ons zijn geweest zijn:

  • Weblog Inge Kamps (september 2010 t/m januari 2011) bij Heavens Nest in Kaapstad
  • Weblog Debby MacIntosh (me i 2010 tot juli 2010) bij Amazing Grace Children’s Centre in Melelane
  • Weblog Nathalie van Erkelens (april 2010 t/m mei 2010) bij de HAART kliniek in Krysna
  • Weblog Esther van Veen (januari 2010 t/m februari 2010) bij wildlifefotografie projecten in St Lucia

Leave a Comment:

Leave a Comment: