Zambia – Voetbal is genoeg

Voetbal is genoeg

Door: Jitske Lochtenberg

Voetbal is een belangrijk thema in het leven van de Zambianen. Dat werd me wel duidelijk tijdens het interview dat ik had met Koen. Hij is zeven weken in Zambia geweest. Als vrijwilliger heeft hij sportlessen gegeven aan kinderen op verschillende basisscholen. De lessen kon hij niet echt voorbereiden omdat je nooit wist wat er ging gebeuren. Maar zolang de kinderen een potje konden voetballen, was het goed. “Het was behoorlijk wennen om 50 kinderen zonder materialen sportlessen te geven. Vier rijen maken bijvoorbeeld was al een hele opgave. En als de kinderen dan eindelijk stonden, gingen ze meteen weer door elkaar lopen. De mooiste lessen waren die met de allerkleinste kindjes van een jaar of vier. Als ik dan kikkersprongen deed, had ik 50 van die kleintjes achter me aanspringen.”

Zambia is het land van één van de zevennatuurlijke wereldwonderen, de Victoria watervallen.ToenKoen stoptebij de landmacht wilde hij even wat anders. Het leek hem een groot avontuur om intensief met een andere cultuur in aanraking te komen. Hij had tijd en hij had genoeg geld gespaard en bedacht vrijwilligerswerk te gaan doen in Zambia. Koen was er tijdens het WK. Zuid Afrika was een van de favorieten landen aangezien Zambia zelf niet meedeed. Samen met collega’s van de school of andere vrijwilligers keken ze vaak voetbal in de kroeg. Als de leraren genoeg geld hadden natuurlijk of als hij betaalde.
“Zambia is één van de armste landen van Afrika.Maar de mensen lijken gelukkig. Ze zijn arm maar vol levenslust en energie. De mensen zijn erg open, maken makkelijk een praatje met je. Dat vond ik zo bijzonder aan Zambia. Dat heb je hier in Nederland niet. Hier gaat het veel meer om materiële zaken.”

Elke dag als hij aankwam op de school werd hijonthaald als een beroemdheid. Hij werd ontvangen met liedjes en de kinderen renden achter hem aan als hij weer naar huis ging. “Minder leuk was wel de wetenschap dat er een hele generatie mist in Zambia. Één op de drie volwassenen leeft met het HIV virus. Daardoor zijn er veel weeskinderen en veel bejaarden. Maar heel weinig van de generatie ertussen. Dit is een rare gewaarwording. De weeskinderen worden dan in een pleeggezin geplaatst. De gezinnen zijn erg groot in Zambia. En wat gebeurt er dan? De jongste kinderen worden verwaarloosd. Er is een duidelijk gezinshierarchie. De oudste kinderen mogen naar school en krijgen eten. Dat is naar om te merken. Mede daarom heb ik het schoolgeld betaald van één van die kids”

’s Middags ging Koen vaak langs bij het bejaardentehuis om bingo met ze te spelen. En zelf de bejaarden voetbalden nog!

“Na de voorlichting van Muses ben ik geld gaan inzamelen om mee te nemen. Ik heb vrienden, familie en kennissen een sponsorbrief gestuurd en gevraagd om een kleine financiële bijdrage. Dit maakte mijn tijd in Zambia nog mooier. Ik heb er een klaslokaal van laten bouwen. Of in ieder geval daar aan bijgedragen. En dus voor een kindje zijn schoolgeld betaald. Dit geeft me het gevoel dat ik iets heb achtergelaten. Dat voelt erg mooi.”

Leave a Comment:

Leave a Comment: