Vrijwilligerswerk in Zuid Afrika

Zuid Afrika

Zuid-Afrika is een land in Afrika dat grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland.

  • Historie
  • Religie
  • Sociale maatschappij
  • circle-thin
    Ervaring van Trainster

Historie

Zuid-Afrika heeft een zeer ingewikkeld verleden. Het land waar de mensheid werd geboren vocht zich de afgelopen eeuwen door een zee van oorlogen, opstanden en bezetters heen. Vanaf de komst van de eerste zeevaarders tot de afschaffing van de apartheid in de jaren '90 was rust nooit een garantie. Het land werd keer op keer verdeeld. Met de komst van Nelson Mandela keerde enige rust terug.

Religie

Vier op de vijf Zuid-Afrikanen behoren tot een christelijke kerk of organisatie. Het is dan ook geen verrassing dat het Christendom dan ook het meest aangehangen geloof is in Zuid-Afrika.  Slechts zes procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking behoort toe tot de Islam, Jodendom of het Hindoeïsme. Een religieuze ‘mix’ kan ook: veel Zuid-Afrikanen combineren hun Christelijke of Islamitische geloof met het traditionele Afrikaanse geloof. De Afrikaanse inheemse kerken hebben dan ook altijd nog veel aanhangers.

Sociale maatschappij

Zuid Afrika is heeft geen extreme wij-cultuur of ik-cultuur. Ze zijn wel meer gericht op de groep(familie) dan dat we hier in Nederland zijn. Maar wel individualistischer dan de meeste Afrikaanse landen. Wellicht komt dit door de vele verschillende verdelingen en bezettingen.

Ons Nederland is heel erg Vrouwelijk, Zuid Afrika daarentegen heeft een wat mannelijkere cultuur. Wij vinden relaties en levenskwaliteit veel belangrijker dan salaris, status en promotie, terwijl ze dat in Zuid Afrika net wat belangrijker vinden dan relaties en levenskwaliteit.

In Zuid Afrika leven ze meer in het nu dan Nederland. Wij denken nog redelijk vaak aan de toekomst en houden daar ook wat rekening mee. In Zuid Afrika is dat een stuk minder. zij leven meer in het nu en zien later wel wat er in de toekomst gebeurt.

Trainer Joanna:

"Zuid-Afrika is zo fragiel nog, vergeleken met andere landen waar ik naar toe ben geweest. Apartheid is nog niet heel lang geleden 'stop' gezet en dit is nog altijd in het dagelijkse leven te zien. Dus ga research doen over de geschiedenis en lees je in. Dat zal je helpen met het begrijpen van de bevolking.

Daarnaast is het een prachtig land met de meest mooie natuur. Ga er op uit en heb veel plezier. Niet te bang zijn, want na mijn ervaring worden we een beetje bang gemaakt terwijl dat niet echt nodig is."