Vrijwilligerswerk in Peru

Peru

Peru is een land in Zuid-Amerika dat grenst aan Ecuador, ColombiaBraziliëBolivia en Chili. De hoofdstad van Peru is Lima. 

 • Historie
 • Religie
 • Sociale maatschappij
 • Funfacts
 • Ervaring van onze trainster

Historie

Het indianenvolk dat we de Inka’s noemen leefden in Zuid Amerika en leefden het meeste op de plek waar nu Peru ligt. Twee belangrijke goden waarin de Inka’s geloofden waren Inti, de zonnegod, en Quilla, de maangod. De Inca’s bouwden meerdere mooie paleizen en tempels waarvan je nu nog de ruïnes van kan zien. Waaronder in het bekende Machu Picchu en de stad Cuzco. 

Toen de ontdekkingsreiziger Columbus Zuid Amerika ontdekte hebben vele Spanjaarden het continent overgenomen waardoor ze nu voor een groot deel allemaal Spaans spreken.

Religie

De overheersende religie in Peru is het rooms-katholicisme die tijdens de Spaanse overheersing in de zestiende eeuw is opgelegd. Meer dan 90% procent van de huidige Peruanen is katholiek.

Een klein deel van de bevolking verbindt het katholieke geloof met oude Incarituelen, waardoor een nieuw soort gemengd geloof is ontstaan.


Sociale maatschappij

In peru is een iets grotere ongelijkheid dan in Nederland en dat wordt als normaal beschouwen. Gehoorzaamheid vinden ze belangrijker dan men als gelijken behandelen.

Peru is een erg collectivistisch land. Dat wil zeggen dat ze een wij-cultuur hebben. De belangen van de groep(familie) zijn belangrijker dan je eigen belangen. Er is wederzijdse afhankelijkheid, de ouders hebben voor hun kinderen gezorgd, daarna moeten de kinderen dus ook voor hun ouders zorgen. Daarbij zijn ze zijn loyaal aan elkaar. We noemen dit ook wel een familiecultuur.

Nederland heeft een erg Feminiene cultuur, In Peru valt dat heel erg mee. Zij vinden net als Nederland relaties en levenskwaliteit belangrijker dan salaris, status en promotie, Maar ze vinden het niet heel veel belangrijker, wat in Nederland wel het geval is.

Peru scoort ook hoog op het vermijden van onzekerheid. Dat wil zeggen dat ze zich best bedreigd voelen in onzekere of onbekende situaties. Een voorbeeld hiervan is dat er strakke regels zijn voor kinderen over wat vies en taboe is. Het wordt bijvoorbeeld van docenten ook verwacht dat ze alle antwoorden hebben.

Peru is vooral korte-termijngericht, het staat voor het nastreven van deugden gericht op het verleden en op het heden. Bijvoorbeeld: Respect voor traditie, het voorkomen van gezichtsverlies, en het voldoen aan sociale verplichtingen.

Funfacts

 • Wist je dat je voor 1 soles kan reizen met de bus?, je moet er wel tijdens het (langzaam) rijden in en uit springen.
 • Wist je dat er bij lange busreizen mensen in- en uitstappen die eten en drinken verkopen

Trainster Naomi:

“Peru is een prachtig en divers land met een mooie cultuur waarin je je snel thuis voelt.

Reizen
Het land reis je gemakkelijk door met de bus of het vliegtuig. Zo kan je in 1 nacht tijd in een hele andere omgeving zijn. Dat raad ik ook aan! De nachtbussen zijn comfortabele en schelen je weer een extra nacht in het hotel, daarnaast verspil je ook geen tijd overdag. Je hebt verschillende bedrijven. De ene bied iets mindere kwaliteit voor een goedkopere prijs. Het zekere voor het onzekere? Cruz del Sur is een betrouwbare en wat luxere bus company, dan weet je altijd dat je goed zit. Korte afstanden zijn soms te doen met de welbekende colectivos dit zijn busjes waar je een lage prijs betaald en met 8 mensen in een busje reist. Tip: heb geen haast, ze wachten rustig tot het hele busje gevuld is.

Cultuur
Peru heeft een mooie cultuur en nog veel invloeden van de Inka’s. Het is zeker een aanrader je daar in te verdiepen veel dingen zul je dan herkenning, dit geeft alles nog meer betekenis. Ook in verschillende tours vertellen ze er veel over, vraag er dan ook gerust naar vaak weten ze er heel veel van.

Weer
Let op in welke periode je gaat. Avonden kunnen ijskoud zijn terwijl het overdag lekker zonnig is!

Tips:

 • Als je er in het carnaval seizoen bent heb je geluk! Dit zijn geweldige dagen. Veel optochten en mooie kostuums. De Peruanen oefenen hiervoor het hele jaar door. Het wordt groots uitgepakt. Veel muziek en dansen op straat. De sfeer is geweldig en gaat een aantal dagen door.
 • Bij een groot feest hoort ook alcohol, veel. Pas dus op voor de avonden en ga niet over straat zwerven.
 • Mijn lieveling steden waren Cusco en Arequipa. Prachtige architectuur en veel geschiedenis.
 • Verder is mijn grootste tip: lekker veel hikes doen. Heerlijk ontspannen, maar toch uitdagend. De natuur is prachtig en de uitzichten zijn adembenemend.

Ik heb ook een blog bijgehouden: https://naomimontesinostravels.wordpress.com/ misschien wel leuk om te lezen. “