Vrijwilligerswerk in Afrika

VOORBEREIDING VRIJWILLIGERSWERK AFRIKA

Ga of wil jij vrijwilligerswerk in Afrika doen? Zorg dat je altijd goed voorbereid bent. Stichting Muses kan jou hier voor een groot deel al in ondersteunen. Wij bieden alle vrijwilligers namelijk voor vertrek een training aan. Wij weten uit eigen ervaringen dat een goede voorbereiding voordat jij vrijwilligerswerk gaat doen, van groot belang is. Een aantal onderwerpen die tijdens de voorbereiding trainingsdag worden behandeld zijn:

  • Hoe ga jij om met cultuurverschillen en de cultuurshock?
  • Welke rol neem jij als vrijwilliger op je?
  • Welke kwaliteiten heb jij en hoe zet jij die in op jouw project in Afrika?
  • Hoe kan je van te voren geld in zamelen voor jouw project?
  • Hoe besteed je je donaties duurzaam?
  • Hoe kan jij binnen een paar weken écht iets betekenen voor jouw project?

De training is leerzaam, interactief, maar vooral ook erg leuk! Tijdens de training zijn er ook oud-vrijwilligers aanwezig die hun ervaringen met jou delen en waar jij al je vragen aan kunt stellen. Eenmaal terug van jouw geweldige reis nodigen wij jou uit voor onze terugkomdag waar jij de mogelijkheid hebt om jouw ervaringen te delen met andere vrijwilligers en waar wij samen met jou onderzoeken hoe jij vanuit Nederland betrokken kunt blijven bij jouw project in Afrika.

Oud-vrijwilliger: ‘Dankzij de tips over fondsenwerving ben ik met €800 naar mijn project
gegaan en heb ik daar geweldige dingen kunnen doen. Je moet je voorstellen dat je in een project komt waar niets is. Wat was ik blij dat ik wat geld mee had!’

Oud-vrijwilliger: ‘Ik heb nog steeds contact met een aantal vrijwilligers die ik tijdens de training heb ontmoet!’

Oud-vrijwillig: ‘Het is fijn om een dag te hebben waar je alles kunt vragen waar je wilt en waar iedereen dezelfde spanningen als jou ervaart. Ik vertrek nu een stuk zelfverzekerder op reis!’

KOM IN CONTACT MET PROJECTEN EN VRIJWILLIGERS

Stichting Muses heeft een online community opgezet waar jij in contact kunt komen met projecten en reisorganisaties die vrijwilligerswerk in Afrika aanbieden. Stichting Muses is zelf geen reisorganisatie, maar breng jou via deze community wel graag in contact met prachtige projecten. Landen in Afrika waar onze samenwerkende reisorganisaties (Activity International en Projects Abroad) en andere kleinschalige projecten, vrijwilligerswerk aanbieden zijn:

Ook zijn er voor elk land in Afrika een aantal oud-vrijwilligers als ‘experts’ aangesteld die heel graag al jouw vragen beantwoorden! Deze oud-vrijwilligers hebben ook voor elk land informatiepakketten samengesteld waar de basisinformatie over elk land wordt vermeld, maar zij geven hierin ook tips en delen hun eigen ervaringen als vrijwilliger.

STICHTING MUSES 

In 2007 is stichting Muses opgericht door Jurrien Mammen en Romy Schagen na eigen ervaringen met vrijwilligerswerk in het buitenland. Jaarlijks traint de stichting honderden vrijwilligers met als doel de impact van vrijwilligers wereldwijd te vergroten.