Over Muses

“Stichting Muses betekent inspiratiebron en is in 2007 opgericht door Jurrien Mammen en Romy Schagen. Zij ontmoetten elkaar in 2006 in Guatemala. Het viel Jurrien en Romy op dat er weinig vrijwilligers waren die zich van te voren hadden verdiept in wat hun te wachten stond en hoe zij effectief een steentje bij konden dragen. Daarom besloten zij om zich met Stichting Muses te richten op de voorbereiding van vrijwilligers. Zij hebben al hun eigen ervaringen en ervaringen van vrijwilligers gebundeld tot een professionele en interactieve training om vrijwilligers bewust te laten worden van duurzaam vrijwilligerswerk.”

 

 SAMENWERKEN AAN ONTWIKKELING

Bij Muses staan ontwikkeling en samenwerking centraal. In 2012 jaar spraken we de oud-directeur van Amnesty International en hij vroeg ons hoe wij ontwikkelingssamenwerking zien en vooral in hoeverre er dan sprake is van samenwerking in tegenstelling tot hulp/geld geven…hmmmm tja daar hadden wij ook geen antwoord op. Later spraken we met een ervaringsdeskundige van Cordaid die ons eigenlijk het antwoord gaf en hielp onze visie op vrijwilligerswerk verder vorm te geven. Daarna ging het eigenlijk vanzelf en leren we nog steeds elke dag van de experts in ons netwerk.

Persoonlijke ontwikkeling van de vrijwilligersSamen met de trainers en experts organiseren we trainingen waar de ontwikkeling van nieuwe vrijwilligers centraal staat (zie ook trainingen). Vrijwilligers leren veel over vrijwilligerswerk in het buitenland maar vooral ook veel over zichzelf (kwaliteiten, valkuilen,…). Dit maakt dat de vrijwilliger bewuster te werk gaat en vaak ook meer kan bereiken tijdens zijn/haar vrijwilligerswerk. Tijdens de terugkomtraining komen we terug op de inzichten en vragen van de voorbereidingstraining en onderzoeken we samen hoe de vrijwilliger deze kwaliteiten ook in Nederland kan inzetten voor werk/studie maar ook voor goede doelen in Nederland.

Win-win-win partnershipsSinds onze oprichting werken we actief samen met ervaren aanbieders van vrijwilligerswerk. Deze samenwerking heeft geleid tot de ca 60 partnerships die we momenteel hebben. Door met elkaar samen te werken en niet iets te doen wat anderen al goed doen zorgen we ervoor dat we van elkaars sterke kanten gebruik kunnen maken. We zoeken bij alle partnerships naar win-win-win oplossingen (goed voor de vrijwilligers, de partners en Muses). Dit doen we niet alleen met de aanbieders van vrijwilligerswerk zoals reisorganisaties en kleinschalige projecten maar ook met ondernemers  die ons kunnen voorzien van de laatste technologie en kennis. Die laatste groep vind het vaak leuker om op deze manier iets te kunnen doen dan traditionele manieren van sponsoren.

Lage kosten (liefs geen kosten)Om zoveel mogelijk vrijwilligers te kunnen bereiken houden we ons kosten radicaal laag. We zijn continu op zoek naar manieren om door de inzet van vrijwilligers en samenwerking onze kosten omlaag te brengen. Hierdoor kunnen we makkelijk groeien, hoeven we geen geld uit te geven aan fundraising activiteiten en blijven we ook kritisch op alle uitgaven die we dan wel moeten doen.

Het duurt soms wat langer maar we hebben geleerd dat echte duurzaamheid voortkomt uit samenwerken aan ontwikkeling. We hopen de komende jaren veel te leren en samen te ontwikkelen met onze vrijwilligers, partners en misschien ook wel met jou?

hartelijke groet

het Muses team