Vrijwilligerswerk op latere leeftijd

By Romy | Nieuws

Aug 07

'Follow your dreams'

Zou er een 'perfecte' leeftijd zijn om vrijwilligerswerk te doen? De leeftijd van de grootst vertegenwoordigende groep vrijwilligers ligt tussen de 16-25 jaar. Toch gaan er ook steeds meer vrijwilligers op latere leeftijd vrijwilligerswerk doen.

Muses trainster Kunie maakte op 44-jarige leeftijd haar droom waar en volgde haar hart naar Zuid-Afrika. Laat haar verhaal jou of iemand in je omgeving inspireren!


"Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit….                       December 2010..

Het spannende avontuur ging beginnen. Op 44 jarige leeftijd haalde ik mijn beide voeten van de grond, om de stap te maken als vrijwilligster naar Zuid-Afrika. Mijn hart volgen, mijn droom waarmaken en een stukje duurzaamheid creëren door samenwerking met het project en de lokale bevolking.

Die stap was er niet zomaar…
Waar wil ik naar toe, wat wil ik doen, durf ik het, kan ik het wel, vind ik wel aansluiting bij de “jeugd”, ben ik niet te oud. Maar mijn verlangen om mijn jeugddroom waar te maken, waren sterker als de “beren op de weg”

Lang leve Google…..zoeken, vergelijken, waar voel ik mij goed bij, welk project en organisatie spreken mij aan. Hierin volgde ik mijn gevoel en intuïtie.
Contact leggen met mede vrijwilligers, voorbereidings training, sponsorgeld genereren. Allemaal voorbereidingen waardoor mijn enthousiasme steeds groter werd en ik merkte, dat al die “beren” voor mij op de loop gingen. Energie krijgen van je medevrijwilligers, juist omdat ze vaak een stuk jonger zijn. Met andere ogen leren kijken, de wereld zien door “hun ogen”. Verfrissend en verrijkend. Anderzijds leerde zij door “mijn ogen” naar de wereld te kijken. Wat een waardevolle en inspirerende momenten waren dat. Samen de schouders eronder zetten en een stukje duurzaamheid creëren. “samen” ongeacht leeftijd, afkomst of status.
Open, eerlijk zijn en nieuwsgierig zijn, zowel naar jezelf als binnen je project en het contact met medevrijwilligers. Je krijgt er zoveel voor terug, het is life changing en inspirerend.

Je leert jezelf opnieuw te ontdekken, waar je mooie krachten liggen en waar je valkuilen opduiken. Het genieten met een grote G van het land, de natuur, cultuur, de bevolking en dat i.c.m. , dat je een inspiratiebron bent voor het project en de lokale bevolking.

De rugzak met levenservaring, neem het mee en draag hem vol trots, want ze kunnen zoveel leren van je. De jongeren, het project en de bevolking. Door deze rugzak met levenservaring, kan je een steun zijn en een aanvulling i.p.v. een opvulling. Jouw ervaringen….gebruik het in je voordeel.

“ik kan zo goed met je praten over mijn toekomst”( weeskind van 18 jaar)
“je kan zo goed met kinderen om gaan “( verzorger van het project)
“door jou ervaring leer ik”
“vind het fijn, dat ik bij jou terecht kan, als ik heimwee heb naar thuis”( vrijwilligster van 18 jaar)
“je bent zo gezellig, ruimdenkend en je kan je goed inleven in de jongeren”( projectleider en jonge vrijwilligers)

Kortom… De rugzak is er, maak er gebruik van , doe er je voordeel mee. Maak nieuwe herinneringen , die je weer mee terug neemt in je rugzak. Het heeft mij een andere kijk op de wereld, mijzelf als mens en het vrijwilligerswerk gegeven.

Het vlammetje brandde, maar is nu een haardvuur. Zo warm ben ik geworden van en door het vrijwilligerswerk. 2012 en 2017 wederom de rugzak weer omgedaan en opnieuw vrijwilligerswerk gedaan. Verslavend?.....ja voor mij wel. Het doet wat met je als mens, het zet je tot nadenken, wat wil ik, wat kan ik etc. Vragen die iedere keer wederom omhoog kwamen na mijn vrijwilligerswerk. Als ik mijn hartje zou volgen, ging ik het liefst meerdere keren per jaar of langer vrijwilligerswerk doen.

Maar de realiteit blijft ook. Hier in onze westerse wereld heb ik toch mijn verplichtingen, werk, gezin, familie, financiën. Ik was dankbaar dat ik al drie keer heb mogen werken als vrijwilliger..
Maar de onrust bleef. Die onrust bracht mij bij Stichting Muses, waar ik ontdekte dat ik tot trainer opgeleid kon worden en trainingen hierdoor kon gaan geven aan vrijwilligers die naar het buitenland willen om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Ik luisterde naar mijn gevoel….dit was het. Hierdoor kon ik mijn ervaringen, enthousiasme voor en over het vrijwilligers werk overdragen aan de aankomende vrijwilligers. Inzichten en handvatten geven om het beste uit zichzelf en het vrijwilligerswerk te halen.
Wederom verplaatste ik mijn voeten en heb er geen minuut spijt van.

Met veel enthousiasme volg ik de opleiding, geef ik trainingen en ontwikkelde ik mij zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Hoe mooi en inspirerend is dat!

Follow your dreams…
Follow your heart
Be the change you want to see in the world.

Neem de stap, doe je rugzak om en maak jou wereld en die van het project en de lokale bevolking een stukje mooier en duurzamer. Zijn we daar niet met zijn allen naar op zoek?"

Warme groet, Kunie

Follow

About the Author

Hola! Ik ben Romy en heb na mijn vrijwilligerswerk in Guatemala (2006), samen met Jurrien Stichting Muses opgericht. Mijn buitenlandervaring was onvergetelijk en inspireert mij nog dagelijks.