Nepal

Het informatiepakket voor Nepal wordt steeds bijgewerkt door de laatste updates uit Nepal en de projecten van onze vrijwilligers. We hopen dat jij ook de moeite zal nemen jouw bijdrage aan dit informatiepakket te leveren door na je reis een mail te sturen met informatie en foto’s. Wil je iets toevoegen of vragen stuur dan een mail via het contactformulier.

De contactpersoon voor Nepal is Kelly Derkx. Via Facebook kan je contact met haar maken.

Hieronder een korte greep uit het informatiepakket dat je binnenkort hier kan downloaden maar tot die tijd alleen kan aanvragen via het bovenstaande contactformulier. In het volledige pakket vind je een korte beschrijving over het land, de steden en ook informatie over de bevolking. Vervolgens lees je de informatie over vrijwilligerswerk en informatie om zefl geld in te zamelen. Als laatste hebben we in deel C de mooiste ervaringen van exdeelnemers voor je verzameld, samen met informatie over hun weblog. Als bijlage vind je tenslotte een voorbeeld voor een sponsorbrief toegevoegd.

Samenvatting

Voor veel reizigers is Nepal een paradijs op aarde, gelegen tussen Tibet en India. Het is een land van prachtige bergtoppen, jungles met tijgers, magie en mysterie.  Nepal heeft zijn land pas opengesteld voor bezoekers  sinds 1950. Er leven er ongeveer 30 miljoen Nepalezen verdeeld over meer dan zestig verschillende soorten etnische groepen en kasten. Dit heeft geleid tot een complex patroon van gewoonten, talen, culturen, volken en geloven. Er worden meer dan vijftig talen gesproken, elk met hun eigen culturele indentiteit.

Bevolking:
Gelegen tussen de twee grootmachten India en China was Nepal voorbestemd om een land met veel verschillende culturen te worden.  Het Hindoeisme in het zuiden en het Boeddhisme in het Noorden zijn samengesmolten met sjamanisme, tantrisme en animistische riten. Deze samensmelting komt samen in de Vallei van Kathmandu en vormt daar de hoogontwikkelde beschaving van de Newars, de oorspronkelijke bewoners van het dal.

In Nepal worden alle mensen volgens het Hindoeïstische kastenstelsel sociaal, met betrekking tot hun beroep en wat rituelen betreft, gekenmerkt door de groep waarbinnen ze zijn geboren. Dat gaat zover dat er regels bestaan wat eten, trouwen, werken en aanraken betreft. Er zijn vier hoofd kasten in het Hindoeïsme; de Brahmanen, Chhetri’s, Vaishya’s en Sudra’s.
Brahmanen zijn voornameijk priesters en leermeesters, de Chhetri’s zijn oorspronkelijk krijgers. De literaire en priesterlijke traditie van de Brahmanen heeft het hun mogelijk gemaakt een belangrijke rol te spelen in de moderne Nepalese regering, het onderwijs en de zakenwereld. De meeste heersende  families zijn voortgekomen uit deze Brahmanen/ Chhettri’s kaste.  Zij hebben de belangrijkste rol gespeeld bij het vormen van de nationale identiteit, het wettelijke kader en de de algemene beschaafde omgangstaal het ‘Nepali’. De Vaishya’s zijn voornamelijk ambachtslieden en handelaars.  De Sudra’s vormen de laagste klasse, ook wel de ‘onaantastbaren’ genoemd. De ‘onaantastbaren’ zijn de laagste kaste in Nepal. 

Geld:
De nationale munteenheid van Nepal is de Nepaleese Rupee en deze is verdeeld in 100 paisa. Er zijn een hele rits biljetten die dit bedrag weer onderverdelen. Zoals biljetten van Rps. 1 tot 500 en 1000. Muntjes zijn er in diverse waarden. (€ 1,- = ca. 95,89 Nepalese Rupees, koers april 2010)

Eten en drinken:
Het land beschikt over een eigen keuken, maar men komt ook veel buitenlandse invloeden tegen van de omringende landen. De Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken is sterk verweven met de lokale keuken. Vooral in de grotere steden vindt men ook internationale restaurants, zoals Thais, Italiaans en Mexicaans en de typische toeristenmenu’s. De nationale drank van Nepal is Chai, thee gekookt met melk, suiker en soms specerijen. Nepal heeft sterke drank van goede kwaliteit, het meest bekend zijn de rode Khukrirum en de Kathmandu wodka. Water is niet drinkbaar uit de kraan. Gebruik altijd mineraalwater uit flessen. 

Een typisch Nepalees gerecht is het Dal Bhat Tarkari (Bhat = rijst) Dit gerecht bestaat uit rijst met een soort linzensoep ernaast, geserveerd met gebakken groenten in een mengsel van specerijen. Bladgroenten, aardappelen en bloemkool worden veel gebruikt. Volgens de traditie moeten rijst en linzensoep gratis worden aangevuld totdat men voldaan is.
Ander Nepalees voedsel is de Chapati, een rond brood van meel dat kort gebakken wordt. Het eten in Nepal is zeer geschikt voor vegetariërs, aangezien het merendeel van de bevolking geen vlees mag eten uit geloofsovertuiging.

Bezienswaardigheden:
In Nepal is alles te vinden, variërend van de Himalaya-keten met de 8884 meter hoge Mount Everest tot de savannes van de Terai waar u met een beetje geluk neushoorns, tijgers en krokodillen kunt spotten. Ontdek de levendige museumsteden, de middeleeuwse dorpjes en laat u betoveren door de mystieke Hindoe sfeer.
Tips zijn: 

  • Chitwan voor het echte “jungle gevoel”
  • Bhaktapur: Nepal zoals het vroeger was.
  • Tansen: Om een dagje rond te dwalen
  • Pokhara: Hier kan je wel een aantal dagen vertoeven met prachtig uitzicht op de Annapurna bergtoppen bij  helder weer.
  • Doe een trekking voor het echte Nepal gevoel, maar zorg wel dat je een goede conditie hebt!

Meer algemene informatie over Nepal kan je vinden bij de betere reisboekenwinkel. Wij gebruiken meestal de Lonely Planet maar ook zonder een dergelijke gids kan je natuurlijk reizen. Handige links hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Wikipedia
Hostelbookers
Lonely Planet Nepal

Projecten:
Via je reisorganisatie kom je vanzelf bij je project. Je kan altijd wisselen als er iets niet goed is op je project. Doe dit altijd in overleg met de reis of partnerorganisatie. Wel kan je natuurlijk andere projecten bezoeken bijvoorbeeld door een dag mee te gaan met een andere vrijwilliger. Zo zie je veel meer en kan je als je geld ingezameld hebt dit zo goed mogelijk besteden. De projecten waar eerder vrijwilligers van ons zijn geweest zijn:

  • Weblog Kelly Derkx (26 april 2010 tot 26 juli 2010) in Pokhara

Leave a Comment:

Leave a Comment: