Hoe onze trainsters Joanna en Jolande samen Nakira Store hebben opgericht!

By Romy | Nieuws

Aug 06

"Op een Muses borrel van alle trainers staan Joanna en ik, Jolande, aan een tafeltje met een glas sangria in de hand. “Wij moeten samen naar Afrika!” zitten we te lollen. “We gaan het gewoon doen!” Joanna de filmmaker en ik die dol is op schrijven. We zien ons al helemaal Afrika correspondenten worden en grappen en fantaseren de rest van de avond door.

Maar na zo’n borrel gaat het leven gewoon door en raakte ons Afrika-plan een beetje op de achtergrond. Totdat het idee twee jaar later wel weer vorm krijgt. Joanna studeert af als filmeditor en ik reis al een dik jaar over de wereld, voordat ik naar Afrika ga. Toen ik twee maanden in Oeganda was, belt Joanna mij op.

 “Jolande! Mag ik alsjeblieft langs komen? Ik heb echt even een break nodig van het leven hier in Nederland.” “Ja!” roep ik enthousiast. Gezellig. Samen is toch leuker dan alleen."

Het Oegandese avontuur

Ik pik Joanna op van het vliegveld en samen reizen we naar het afgelegen noordoosten van Oeganda: Karamoja. Urenlang rijden wij door de savanne. Hier leven de Karamojong, wat een stam is van semi-nomadische veehouders. De vrouwen wonen in zelfgemaakte dorpen terwijl de mannen met hun vee rondtrekken en ’s nachts onder de sterrenhemel slapen. Een authentieke cultuur die met het tikken van de tijd instant is weten te blijven.

Authentiek Karamoja

Terwijl we elke uithoek van de savanne en zijn bergen leren kennen, werken we als vrijwilligers voor een toeristenorganisatie waarvoor wij veel op pad mogen met lokale gidsen. We horen tientallen verhalen, maken filmpjes en houden interviews met stamhoofden. We beklimmen bergen, gaan mountainbiken en overnachten op de savanne tussen de koeien en geiten van de Karamojong. We springen (bijna) net zo hoog als de Karamojong in hun traditionele dans en leren hoe de mensen hier op de savanne leven. Wij zijn zo onder de indruk van deze regio en zijn cultuur, dat we besluiten om daar iets mee te doen.

De kleurrijke Nakadoeken

Elke Karamojong draagt een Nakadoek met zich mee. Dit is een grote, kleurrijke doek van anderhalf bij twee meter die ze sierlijk om hun lichaam dragen. Het is de trots van de cultuur. De mannen dragen het als rok of slaan het helemaal om hun lichaam heen. De vrouwen knopen de doek op hun rug om maïs in te dragen of naaien er mooie plooirokken van. ’s Avonds als de mannen op de savanne in slaap vallen, gebruiken ze de Nakadoek als deken.
Iedereen in Karamoja heeft wel zo’n doek en hij gaat jaren mee. De kleurrijke kwaliteit spreekt ons aan en algauw hebben wij er ook één. Wij gebruiken onze doek maandenlang als tafelkleed, als heerlijke omslagdoek ’s avonds tegen de kou en als kussentje in de hobbelende busritten.

Nakira Store

Omdat wij zo fan zijn van de Nakadoek en het leuk vinden om samen te werken met de Karamojong, hebben we Nakira Store (www.nakirastore.com) opgericht. Op de lokale markten in Karamoja kopen we de Nakadoeken in en wij verkopen ze vervolgens in Nederland via onze webshop.

Met Nakira Store steunen wij ondernemerschap in Karamoja. Daarnaast gaat een deel van de winst terug naar de community om schoolgeld voor kinderen te betalen. Karamoja is een enorm indrukwekkende regio, maar natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Ouders hebben vaak niet de middelen om hun kinderen naar school te sturen.

Win-win!

Met het brengen van de kleurrijke Nakadoeken naar Nederland, zorgen wij voor wat sprankelende Afrikaanse cultuur in ons kikkerlandje. Jij een mooie doek en mensen in Karamoja een beter lopende business én extra kinderen die naar school gaan. Op een mooie en kleurrijke toekomst!

Kijk op www.nakirastore.com voor al onze kleurrijke Nakadoeken en steun de Karamojong met jouw aankoop. Alakara nooi (heel erg bedankt)!

Geschreven door Jolande, foto’s door Joanna.
Volg ze ook op Instagram!

Follow

About the Author

Hola! Ik ben Romy en heb na mijn vrijwilligerswerk in Guatemala (2006), samen met Jurrien Stichting Muses opgericht. Mijn buitenlandervaring was onvergetelijk en inspireert mij nog dagelijks.