Mexico

Het informatiepakket voor Mexico wordt steeds bijgewerkt door de laatste updates uit Mexico en de projecten van onze vrijwilligers. We hopen dat jij ook de moeite zal nemen jouw bijdrage aan dit informatiepakket te leveren door na je reis een mail te sturen met informatie en foto’s. Wil je iets toevoegen of vragen stuur dan een mail via het contactformulier.

De contactpersoon voor Mexico is Nicole Eijberts. Via Facebook kan je contact met haar maken.

Hieronder een korte greep uit het informatiepakket dat je binnenkort hier kan downloaden maar tot die tijd alleen kan aanvragen via het bovenstaande contactformulier. In het volledige pakket vind je een korte beschrijving over het land, de steden en ook informatie over de bevolking. Vervolgens lees je de informatie over vrijwilligerswerk en informatie om zefl geld in te zamelen. Als laatste hebben we in deel C de mooiste ervaringen van exdeelnemers voor je verzameld, samen met informatie over hun weblog. Als bijlage vind je tenslotte een voorbeeld voor een sponsorbrief toegevoegd.

Samenvatting:

Mexico heeft een veelvoud aan landschappen, culturen, avonturen, muziek, talen en geschiedenis. De beste manier om Mexico te ontdekken is om dampende regenwouden te doorkruisen, op tropische stranden te lopen, om uitgestrekte woestijnen over te steken, om vulkanen te beklimmen, door te slenteren in grote drukke steden en slapende dorpjes en de eeuwenoude ruines te bezoeken van de eeuwenouden culturen van de Maya’s en de Azteken. De beste manier om Mexico te beschrijven is dat Mexico een kleurrijke mix biedt van plaatsen, mensen en tradities om met de woorden van de beroemde Spaanse overwinneraar Hernando Cortez te spreken. Je vindt hier mensen die levensvreugde hoog in het vaandel hebben staan. We hebben het hier dan ook over het land van de taco’s en de tortilla’s.

Bevolking:
Mexico heeft een populatie van 105 miljoen inwoners. In Mexico Stad wonen maar liefst 22 miljoen mensen en kan zich daarbij scharen bij een van de grootste steden ter wereld. In Mexico worden maar liefst 50 verschillende talen gesproken voornamelijk waar de “Indigina” wonen (mensen die afstammen van de Maya’s en de Azteken), maar het merendeel van de bevolking spreekt Spaans.
De Spaanse veroveraars hebben het Catholicisme naar Mexico gebracht. Echter in oude indigena dorpjes vind je overal nog de elementen en gebruiken van de oude Maya en Azteken cultuur terug. Virgen de Guadelupe is de beschermheilige van de Mexicanen.

[simage=346,160,c,left,][simage=349,160,c,left,][simage=318,160,c,left,][simage=319,160,c,left,]


Geld:
De munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso. 100 pesos is ongeveer €7. Mexico is dus goedkoop, zeker nu omdat de Amerikaanse Dollar historisch laag staat vergeleken met de Euro. In toeristengebieden zoals Yucatan met de steden Cancun en Playa del Carmen kunnen de prijzen iets hoger zijn, zeker in het hoogseizoen wat in november op gang komt als Amerikaanse toeristen hun vakantie gaan vieren.

Eten en drinken:
Mexico is het land van de tortilla. Overal vind je tortilla’s in alle soorten en maten, in alle kleuren en op verschillende manieren klaar gemaakt zodat het nooit verveelt. Het eten van Mexico is simpel, vaak sterk gekruid en bestaat voornamelijk uit frijoles (zwarte bonen) en arroz (rijst). Verder kun je er allerlei verse exotische fruitsoorten krijgen zoals ananas, mango en papaja, de fruitsapjes zijn ook echt aan te raden. De nationale drank is tequila wat vaak gedronken wordt. In Oaxaca drinkt men de plaatselijke sterkere variant Mezcal en eet men Chapulines (sprinkhanen).
[simage=344,160,c,left,][simage=347,160,c,left,]


Bezienswaardigheden:
Zoals gezegd heeft Mexico veel verschillende klimaten, daardoor is er dus voor ieder wat wils. Een paar hoogtepunten van Mexico zijn: de piramides Palenque, Teotihuacan en Chichen Itza, de tropische zandstranden van de Mexicaanse Carabieen op het schiereiland Yucatan, de koloniale steden Oaxaca, Merida, San Cristobal de las Casas, indigena dorpjes in de provincies Oaxaca en Chiapas, de vulkaan Popocatepetl, de zogenaamde sinkholes (onder water grotten en meren) in Yucatan, de tropische regenwouden, meren zoals Lagos de Montebello en watervallen zoals Agua Azul en als laatste Mexico Ciudad.
[simage=365,160,c,left,][simage=372,160,c,left,][simage=362,160,c,left,][simage=341,160,c,left,][simage=338,160,c,left,]


Meer algemene informatie over Mexico kan je vinden bij de betere reisboekenwinkel. Wij gebruiken meestal de Lonely Planet maar ook zonder een dergelijke gids kan je natuurlijk reizen. Handige links hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Wikipedia
Hostelbookers
Lonely Planet Mexico

Projecten:
Via je reisorganisatie kom je vanzelf bij je project. Je kan altijd wisselen als er iets niet goed is op je project. Doe dit altijd in overleg met de reis of partnerorganisatie. Wel kan je natuurlijk andere projecten bezoeken bijvoorbeeld door een dag mee te gaan met een andere vrijwilliger. Zo zie je veel meer en kan je als je geld ingezameld hebt dit zo goed mogelijk besteden. De projecten waar eerder vrijwilligers van ons zijn geweest zijn:

  • Weblog Nicole Eijberts (26 augustus 2007 tot 24 november 2007) bij Casa Hogar Benito Juarez
[simage=375,160,c,left,][simage=373,160,c,left,][simage=355,160,c,left,][simage=353,160,c,left,][simage=352,160,c,left,]

Leave a Comment:

Leave a Comment: