Waarom meedoen?

San Antonio, guatemala

Sinds de oprichting in 2007 helpen we nieuwe reizigers met het voorbereiden van hun reis. In het informatiepakket staan allemaal tips van andere reizigers die eerder hetzelfde land of zelfs project bezochten. Ook maken veel deelnemers gebruik van de standaard sponsorbrief die ooit door Romy is geschreven om zelf geld in te zamelen. Daarnaast bevatten de informatiepakketten tips over hoe met de lokale cultuur om te gaan, creatieve ideeen voor activiteiten terplekke en veilig te reizen.

Hieronder een selectie van de ervaringen van onze deelnemers. Onthoud, meedoen is gratis en kan door je via de website of e-mail aan te melden.

Mooiste ervaring van Linda (Peru)
“De vreugde en dankbaarheid te voelen die de kinderen uiten, alleen omdat jij daar bent. De aandacht die je ze geeft, wordt direct beloond met een oprechte glimlach en een knuffel en kus.”

Leermoment van Judith en Louise (…Land?…)
“Wij hebben van het vrijwilligerswerk veel geleerd. Vooral waardering voor de juffen en directrice die met beperkte middelen toch een fijn kinderdagverblijf voor de kinderen runnen. Ook de kinderen, die toch
allemaal uit arme gezinnen kwamen, hadden enorm veel levenslust en waren enorm lief.”

Goede tip van Carolien (Guatemala)
“Zelf vind ik dat je er veel meer aan hebt om dorpjes te bezoeken en eens te kijken wat ze daar (niet) hebben i.pv. een project te steunen dat vaak al genoeg heeft.”

Persoonlijke inbreng van ..?..(Mexico)
“Aangezien ik sporten erg belangrijk vind, vond ik het leuk een groot deel van het ingezamelde geld hieraan te kunnen besteden.”

Mooiste ervaring van Margot (Argentinie)
“Dat de kinderen na een paar dagen al naar me toe kwamen rennen en me om de nek vlogen en wilden knuffelen en heel hard mijn naam riepen (en ook een koosnaampje voor mij hadden bedacht…Hoe lief!)”

Ontwikkeling van …?…(Guatemala en Mexico)
“Naar aanleiding van mijn vrijwilligersperiode heb ik mijn eigen stichting opgericht, Stichting Guadalupe.”

Tip van Annelieke (Venezuela)
“Vraag waar je het geld aan kunt besteden, maar houd het geld zelf in eigen hand en koop spullen zelf of ga mee om ze te kopen.”

Dit is Jojanneke erg bijgebleven (…land?…) 
“Dat de verschillen tussen landen, maar ook tussen de bewoners in één land erg groot kunnen zijn. Dat niet iedereen in een arm land arm hoeft te zijn en hoe de ‘rijken’ daar dan over denken.”

Zoektocht van..naam?…naar het juiste project (…land…?)
“Het is wel belangrijk om een project te zoeken waar je echt een bijdrage aan kunt leveren. Ik ben daarom ook verschillende projecten gaan bezoeken en heb uiteindelijk van project gewisseld.”

Leermoment van Jade (Burkina)
“Uiteraard heeft deze ervaring mij heel veel geleerd over mijzelf, over hoe ik omga met de moeilijke kanten van zo’n uitdaging en ik weet zeker dat dit leerproces nog wel een tijdlang door zal werken nu ik terug ben.” 

De mooiste ervaring van Carlijn (Guatemala)
“De moeders waren me zo dankbaar! Ze hebben op een middag nog speciaal voor mij gekookt als bedankje.”

Tip van Vincent (Peru)
“Het ingezamelde bedrag was via werk, oude basisschool, kerken en Stichting Muses.”

Moeilijk moment én toegevoegde waarde van Edith (land??)
“Het contact met de directrice was af en toe moeilijk, omdat je altijd nog een taalbarrière hebt en verschil in cultuur (en dus manier van werken/denken). Het realiseren van de buitenruimtes, opknappen van de ruimtes en het afmaken van het nieuwe huis zijn hele tastbare dingen.”

De mooiste ervaring van …?… (Mexico)
“Dat ik samen met een andere vrijwilligster een meisje van 7 jaar het alfabet heb geleerd.”

Het soms lastig te besteden sponsorgeld van ..naam?.. (Guatemala)
“Mijn bijdrage was slechts een kleine bijdrage in gezinnen die dat hard nodig hadden en waarbij ik dan ook nog het idee had zelf zwaar tekort te schieten, omdat het bedrag niet structureel gegeven kon worden.”

Leermoment van Margot (Argentinie)
“De kinderen waren niet echt ‘opgevoed’ zoals wij dat in Nederland kennen, brutaal, deden van alles dat niet mocht, gingen krijsen als ze iets niet mochten van mij. Ik heb geleerd om constant heel duidelijk te zijn over wat wel en wat niet mocht.”

Quotes van Ilse (Guatemala)
“Er is veel eigen initiatief nodig om dingen te kunnen bereiken, maar dat is ook wel een leuke uitdaging. Kanttekening hierbij is dat 7 weken (de periode dat ik vrijwilligerswerk heb gedaan) best kort is om echt iets te kunnen betekenen. Echte veranderingen liggen op een veel hoger vlak.”