Marianne en haar band met Muses

By Romy | Nieuws

Aug 14

Hallo allemaal,

Mijn naam is Marianne Berkhuijsen en ik ben trainer bij Muses. Eind 2012 ben ik door Romy (oprichtster Muses) gevraagd om een voorbereidingstraining bij te wonen. Ik was gelijk dolenthousiast!

Helaas bood Muses nog geen voorbereidingstrainingen aan toen ik in juli 2008 voor twee maanden vrijwilligerswerk ging doen in een kindertehuis en Engelse les ging geven op een overheidsschool in Ghana. Bij elk onderdeel tijdens die eerste training merkte ik dat ik wel een voorbeeld had, een type vrijwilliger had gezien en iets had meegemaakt waar andere vrijwilligers van zouden kunnen leren. Ik had zelf ook graag een voorbereidingstraining bijgewoond toen ik de eerste keer vrijwilligerswerk ging doen. Achteraf gezien denk ik dat ik bepaalde situaties anders had aangepakt, maar ook zeker meer had kunnen bijdragen. Gelukkig kunnen de vrijwilligers leren van mijn gemaakte ‘fouten’. Sinds die training ben ik elke maand bij een voorbereidingstraining aanwezig geweest om een onderdeel of hele training te geven.

De voorbereidingstraining van Muses is erg belangrijk voor vrijwilligers die vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland. Door de training wordt je bewust van wat jij als vrijwilliger kunt brengen (en halen) bij jouw project. Er worden situaties besproken waardoor je als vrijwilliger beter kunt indenken wat je te wachten staat, maar ook, en eigenlijk nog belangrijker, hoe jij als vrijwilliger bij kunt dragen aan jouw project.

Inmiddels ben ik zeven keer in Ghana geweest. Elke keer als ik weer terugga naar mijn project in Ghana denk ik aan wat ik heb geleerd tijdens de onderdelen van de training. Hoe om te gaan met cultuurverschillen én die zijn er zeker, vind ik een heel belangrijk onderdeel. Er komen belangrijke vragen aan bod tijdens de training, zoals: welke rol neem je op je als vrijwilliger, welke type vrijwilliger ontvangt het project graag, wel of geen fondsen werven? Maar ook het onderdeel hechting vind ik belangrijk, aangezien je je als vrijwilliger snel kunt hechten aan de kinderen en mensen van jouw project.

Elke maand zijn er nieuwe vrijwilligers die de mooie keuze hebben gemaakt om vrijwilligerswerk te gaan doen. Van de groepen vrijwilligers krijg ik altijd veel energie en ik vind het fijn om te zien dat er zoveel mensen wat voor andere mensen willen betekenen.

Het doen van vrijwilligerswerk verrijkt je leven. Het is echter wel van belang dat je eerst nadenkt hoe én op welke manier jij het beste en meest effectief kunt bijdragen aan jouw project. Daarom kan ik iedereen aanraden om een voorbereidingstraining van Muses bij te wonen. Zo kunnen wij samen bijdragen aan een mooiere wereld. En wie wil dat nou niet?

Groetjes, Marianne

Follow

About the Author

Hola! Ik ben Romy en heb na mijn vrijwilligerswerk in Guatemala (2006), samen met Jurrien Stichting Muses opgericht. Mijn buitenlandervaring was onvergetelijk en inspireert mij nog dagelijks.

Leave a Comment:

Leave a Comment: