Costa Rica

[salbumthumbs=7,2,n,n,right,] Het informatiepakket voor Costa Rica wordt steeds bijgewerkt door de laatste updates uit Costa Rica en de projecten van onze vrijwilligers. We hopen dat jij ook de moeite zal nemen jouw bijdrage aan dit informatiepakket te leveren door na je reis een mail te sturen met informatie en foto’s. Wil je iets toevoegen of vragen stuur dan een mail via het contactformulier.

De contactpersoon voor Costa Rica is Nicole Eijberts.

Hieronder een korte greep uit het informatiepakket dat je binnenkort hier kan downloaden maar tot die tijd alleen kan aanvragen via het bovenstaande contactformulier. In het volledige pakket vind je een korte beschrijving over het land, de steden en ook informatie over de bevolking. Vervolgens lees je de informatie over vrijwilligerswerk en informatie om zefl geld in te zamelen. Als laatste hebben we in deel C de mooiste ervaringen van exdeelnemers voor je verzameld, samen met informatie over hun weblog. Als bijlage vind je tenslotte een voorbeeld voor een sponsorbrief toegevoegd.

Samenvatting:

BEVOLKING – Costa Rica heeft een subtropisch tot tropisch klimaat; dit betekent dat de gemiddelde temperatuur vrijwel altijd hoog is en dat je het hele jaar door rekening moet houden met tropische regenbuien. Het merendeel van de bevolking is Rooms Katholiek. Met bijna 95 procent van het totaal vormen de mestiezen – mensen met gemengd indiaans-blank bloed – de grootste bevolkingsgroep. Door hun numerieke overmacht drukken zij het belangrijkste stempel op de cultuur van Costa Rica. Deze is sterk gericht op die van grote broer Noord-Amerika. De rest van de bevolking bestaat uit Indianen en aan de Caribische kust is de meerderheid van de bevolking van negroïde afkomst, waardoor je je – door de relaxte sfeer – echt in de Carribean waant.

De inwoners van Costa Rica noemen zichzelf Tico’s (mannen) en Tica’s (vrouwen), afkomstig van het woord ‘hermanitico’s’ (kleine broertjes). Hoewel wat afstandelijk zijn de Costaricanen erg vriendelijk en hoffelijk. Tolerantie staat hoog in het vaandel; Costa Ricanen zien zichzelf als een vredelievend en tolerant volk. Costa Rica is dan ook het enige land ter wereld zonder eigen leger.

GELD – De munteenheid van Costa Rica is de Colón, genoemd naar Columbus. Er zijn biljetten van 10.000, 5.000, 1.000 en munten. Indicatiekoers: 1 euro = 700 colones. Je betaalt doorgaans met colones maar ook US dollars worden overal geaccepteerd. Let hierbij wel op de gebruikte wisselkoers! De meest gebruikte creditcards zijn Visa en Mastercard. Heb je een bankpas die is aangesloten bij Cirrus of Maestro, dan kun je contant geld (naar keuze colones of dollars) pinnen. Vaakzijn er per plaats maar één of twee automaten, die vaker dan in Nederland buiten werking zijn… Houd dus wat reserves aan.

ETEN – Het eten van Costa Rica is simpel, vaak sterk gekruid en bestaat voornamelijk uit frijoles (zwarte bonen) en arroz (rijst) . Een bekend gerecht in Costa Rica is gallo pinto;  een gekruide warme maaltijd van rijst, bonen en eieren, vaak geserveerd als ontbijt. Verder kun je er allerlei verse exotische fruitsoorten krijgen zoals ananas, mango en papaja. Groenten worden niet vaak gegeten.

BEZIENSWAARDIGHEDEN – Door het grote aantal aardbevingen dat Costa Rica sinds de koloniale tijd heeft getroffen staan nog maar weinig koloniale bouwwerken overeind. Uitzonderingen hierop zijn enkele kleine gebouwen en kerkjes in de centrale vallei rond San José. Waar het in Costa Rica voornamelijk om draait is de natuur! Costa Rica heeft zo’n 75 beschermde gebieden, waaronder twintig nationale parken en acht biologische reserves; meer dan waar ook ter wereld! Zwavelbaden,actieve vulkanen en regenwouden met ongekende flora en fauna.

Meer algemene informatie over Costa Rica kan je vinden bij de betere reisboekenwinkel. Wij gebruiken meestal de Lonely Planet maar ook zonder een dergelijke gids kan je natuurlijk reizen. Handige links hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Projecten
Via je reisorganisatie kom je vanzelf bij je project. Je kan altijd wisselen als er iets niet goed is op je project. Doe dit altijd in overleg met de reis of partnerorganisatie. Wel kan je natuurlijk andere projecten bezoeken bijvoorbeeld door een dag mee te gaan met een andere vrijwilliger. Zo zie je veel meer en kan je als je geld ingezameld hebt dit zo goed mogelijk besteden. De projecten waar eerder vrijwilligers van ons zijn geweest zijn:

Zijn we iets vergeten? Heb jij ook vrijwilligerswerk gedaan in Costa Rica en wil je graag jouw ervaring delen met vrijwilligers die naar Costa Rica willen? Heb je een tip of een handige link? Stuur ons een mail via het contactformulier.

Leave a Comment:

Leave a Comment: