Kritiek op vrijwilligerswerk

Beste lezer,

Mijn naam is Romy Schagen, mede-oprichter van Stichting Muses. Ik heb altijd het gevoel gehad iets te willen bijdragen aan een mooiere wereld. En zo vertrok ik op 18-jarige leeftijd naar Guatemala om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hier ontdekte ik samen met Jurrien Mammen (initiatiefnemer Stichting Muses), hoeveel vrijwilligers er waren die iets ‘goeds’ wilden doen. Nadat we samen in 2007 de stichting hebben opgericht, heb ik veel research gedaan naar vrijwilligerswerk. Ik kan eerlijk zijn dat ik in Guatemala veel heb kunnen bijdragen, máár bij veel initiatieven ook zeker mijn vraagtekens heb gezet. Is het wel zo duurzaam geweest wat ik op mijn project uitvoerde? Heb ik mij niet teveel gehecht aan dat ene lieve kindje op mijn project? Had ik toch geen andere rol op mij moeten nemen?

Ik ben door Azië gaan reizen en heb hier met verschillende lokale projecteigenaren gesproken over wat nou de ‘ideale’ vrijwilliger is. Al deze informatie heb ik in 2012 geïmplementeerd tot een training voor vrijwilligers. Steeds meer organisaties die vrijwilligers uit zonden sloten zich bij ons aan als partner en in de loop der jaren zijn steeds meer organisaties onze voorbereidingtraining gaan verplichten. Onze trainers zijn ervaren oud-vrijwilligers en krijgen van ons een professionele train-de-trainer opleiding van een jaar, gegeven door expert trainers.

Naar aanleiding van de kritiek op het vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen, hebben wij vorig jaar de training Wijzer met Kids ontwikkeld. Deze gaat o.a. nog dieper in op het onderwerp hechting en jouw rol hierin als vrijwilliger.

Wij zijn een stichting, afhankelijk van sponsors, stagiaires en vrijwilligers (en dus niet alleen van de organisaties waar wij mee samenwerken). De kosten van de voorbereidingstraining zijn zeer laag omdat wij de training toegankelijk willen maken voor iedereen. Ons missie is om elke vrijwilliger goed voorbereid op reis te sturen zodat de impact van elke vrijwilliger velen malen groter is. Ik ben er van overtuigd dat onze trainingen hieraan bijdragen. Ik ben blij dat er zoveel mensen zijn met een goed hart en hun steentje willen bijdragen. Dit wil ik juist stimuleren.

Kritiek is niet erg, soms is het juist nodig, in elke branche. Wel vind ik dat er niet alleen kritiek moet worden gegeven, maar dat er dan ook moet worden meegedacht in oplossingen. De kritiek op vrijwilligerswerk speelt al jaren en er hebben al enorm veel positieve ontwikkelingen plaats gevonden binnen de organisaties waar wij mee samenwerken. Rambam heeft een aantal maanden geleden undercover een training van ons bijgewoond. Wij vonden het enorm jammer om te zien hoe onze training is bewerkt, geknipt en geplakt. In onze training besteden wij minimaal een half uur aan het onderdeel hechting, geen 30 seconden zoals Rambam deed overkomen. De manier waarop onze trainers zijn neergezet vind ik erg flauw, deze meiden staan hier ook elke maand vrijwillig om de groepen vrijwilligers goed voor te bereiden.

Inmiddels vinden onze trainingen wekelijks plaats en hebben wij al meer dan 3600 vrijwilligers mogen voorbereiden. Vanuit Muses doen wij elke dag met een enorme passie ons best om ons steentje bij te dragen en ik ben zeer trots op wat wij elkaar jaar met ons team van vrijwilligers voor elkaar weten te krijgen.

Vriendelijke groetjes,

Romy Schagen

(Stichting Muses sluit zich aan bij schriftelijke reactie n.a.v. de reactie op Rambam. Voor verdere info of vragen mag u altijd contact met mij opnemen via: 020-7006600. Ook is iedereen welkom om een training mee te komen kijken.)