India, incredible India

By Jurrien | Ervaringen

May 03

India vrijwilligerswerk in het buitenland

Hello, how are you, buy something, tomorrow, maybe, why not, what do you want, riksja, change money, anything? De kleuren, geuren, geluiden, alle zintuigen worden geprikkeld, het grijpt je bij de keel en maakt een overweldigende indruk. Incredible India, you love it or you hate it. Echter wat je ervaart hangt vooral af van wat je zoekt.

Twee maanden zijn we in India geweest om daar vrijwilligerswerk te doen. In de woestijn van Rajasthan hebben we les gegeven op een overheidsschooltje, aan kinderen van een slangenbezweerders gemeenschap en op een daycare centre gewerkt gecombineerd met community visiting. We hadden niet veel nodig om de kinderen te onderwijzen. Bij de slangenbezweerders namen we alleen maar een kleed mee om op te zitten, een schoolbord, krijt, papier en potloden. Dat was genoeg. De kinderen waren enthousiast, leergierig en soms ondeugend. Op het overheidsschooltje leerden we de kinderen dat onderwijs ook leuk kan zijn. Wellicht in Nederland vanzelfsprekend. In India zeker niet.

De community visiting was zeer waardevol. Al was het alleen maar om ons leven te delen met hen en andersom.
De vraag die wij onszelf regelmatig stelden was, doet het er toe dat wij hier zijn. Waarom zijn we hier. Natuurlijk waren we er ook uit eigen belang. Even weg uit Nederland, weg van de dagelijkse sleur, andere mensen ontmoeten, een andere cultuur ontdekken. Persoonlijke motieven. Is het geen druppel op een gloeiende plaat. Ja, het is een druppel maar veel druppels maken de plaat minder heet. En natuurlijk bijna alles wat we doen is onbelangrijk maar wij vonden het belangrijk om het te doen.

In Himachal Pradesh, in de Himalaya, gaven we les aan kinderen met een leerachterstand en gedragsproblemen. Vooraf dachten we, kunnen wij dit wel. Beide zijn we niet werkzaam in het onderwijs. We ontdekten dat het er niet toe deed of en welke werkervaring je hebt. Belangrijker is hoe je in het leven staat. Open staan voor nieuwe ervaringen, flexibel zijn en met een ruime blik andere culturen tegemoet treden.
Majorda, Goa, een prachtige strandbestemming. Veel toeristen op het strand. Wij waren een paar honderd meter verder op het strand aan het werk. Gaven kinderen van de vissersgemeenschap voedsel, leerden ze hun tanden te poetsen, hun handen te wassen en gaven ze les. Op het einde van de dag gingen we net zoals de toeristen een cappuccino drinken bij een van de strandtenten. Een paar honderd meter verwijderd van de vissersgemeenschap. Hoe ga je hier mee om? Hoe verwerk je dit tussen de oren? Welke invloed heeft het op je? Op deze vragen is niet zomaar een antwoord te geven. Het antwoord zul je zelf moeten vinden.

Wat we wel weten is dat deze ervaring je veranderd als mens. Een mooier mens.
India, incredible India, het is rijk en arm, spiritueel en materieel, wreed en vriendelijk, lelijk maar vooral ook prachtig.

Jacob & Colina

About the Author

Leave a Comment:

Leave a Comment: