Guatemala

Het informatiepakket voor Guatemala wordt steeds bijgewerkt door de laatste updates uit Guatemala en de projecten van onze vrijwilligers. We hopen dat jij ook de moeite zal nemen jouw bijdrage aan dit informatiepakket te leveren door na je reis een mail te sturen met informatie en foto’s. Wil je iets toevoegen of vragen stuur dan een mail via het contactformulier.

De contactpersoon voor Guatemala is Romy Schagen. Via Facebook kan je contact met haar maken.

Hieronder een korte greep uit het informatiepakket dat je binnenkort hier kan downloaden maar tot die tijd alleen kan aanvragen via het bovenstaande contactformulier. In het volledige pakket vind je een korte beschrijving over het land, de steden en ook informatie over de bevolking. Vervolgens lees je de informatie over vrijwilligerswerk en informatie om zefl geld in te zamelen. Als laatste hebben we in deel C de mooiste ervaringen van exdeelnemers voor je verzameld, samen met informatie over hun weblog. Als bijlage vind je tenslotte een voorbeeld voor een sponsorbrief toegevoegd.

Samenvatting:

Bevolking:
Guatemala heeft 10.029.000 inwoners. Guatemala-stad is de hoofdstad van het land. Er wordt Spaans gesproken, maar in veel dorpen hoor je ook nog de Maya talen. Het land kenmerkt zich door grote verschillen in arm en rijk. De helft van de bevolking van Guatemala stad leeft in krottenwijken en drugs- en drankgebruik is aan de orde van de dag in de binnenlanden. Voor de boeren is het heel moeilijk overeind te blijven tussen het geweld van de koffiebaronnen.
[simage=46,160,c,left,][simage=52,160,c,left,][simage=85,160,c,left,]


Geld:
De munteenheid van Guatemala is Quetzal. Die is opgedeeld in honderd centen. Je kunt een bedrag het gemakkelijkst berekenen door de Quetzal te delen door tien. Tien Quetzal is dus een euro. De Nederlandse banken geven ongeveer 7 Quetzal voor een euro. Probeer zo min mogelijk terug te nemen naar Nederland want bij het terugwisselen krijg je er aanzienlijk minder voor terug.
Vraag duidelijk bij je bank of het mogelijk is om in het buitenland te pinnen. Je kunt voor de zekerheid altijd travellercheques meenemen, maar die worden niet overal geaccepteerd.
Guatemala is een goedkope reisbestemming. Voor een overnachting betaal je ongeveer tien euro, maar het kan ook voor veel minder. Voor een lekkere cocktail betaal je in Nederland minstens 6 euro, in Guatemala betaal je 6 keer zo weinig, zeker voor de dames tijdens ladysnight in Antigua!

Eten en drinken:
Het eten is niet erg gevarieerd, maar wel voedzaam. Erg bekend zijn de frigoles, fijngestampte bonen. Dit krijg je vaak bij elke maaltijd! Er wordt ook veel fruit gegeten. De maaltijden binnen de gastgezinnen verschillen erg per gezin, maar zijn over het algemeen goed. Maar probeer ook andere eet tentjes uit! Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt in verband met de warmte en het wennen van het andere eten, dit drink je natuurlijk niet uit de kraan!
Op straat vind je ook veel kraampjes die eten en drinken verkopen, bijvoorbeeld verse sinasappelsap. Kijk hier wel mee uit, want de bevolking is minder hygiënisch dan wat wij gewend zijn.

Bezienswaardigheden:
Vulkaan de Pacaya: Dit is een actieve vulkaan en heel bijzonder om een keer mee te maken. Het is een klim van ongeveer 2 uur. Als je geluk hebt kan je de lava zien stromen, zeker de moeite waard! Zorg wel dat je via een organisatie of vanuit je talenschool gaat, maar zeker niet alleen!
De grootste markt van Guatemala Chichicastenango: Veel toeristen en Maya’s komen af op de klederdracht en de geweldige souveniers. Houdt er rekening mee dat je altijd minder kan vragen dan dat wordt voorgesteld.
De grootste Maya stad Tikal: Dit is de beroemdste maya stad van Guatemala midden in het tropisch regenwoud. Zorg ervoor dat je onder begeleiding van een gids gaat zodat je een mooie tour hebt. Het is mogelijk om net voor zonsopgang de hoogste tempel te beklimmen. Het is een geweldige ervaring om de zon op te zien komen en de apen te horen brullen.
Lago Atitlan: Het dorpje Panajachel waar je wordt afgezet ligt prachtig aan het 1500 meter hooggelegen meer van Atitlan. Het meer is een volgelopen vulkaankrater, en de toppen van de vulkanen spiegelen prachtig in het helderblauwe water. Het is heel gemakkelijk om via boottochtjes verschillende dorpjes om het meer heen te bezoeken.
Natuurlijk zijn er nog veel meer bijzondere plekken in Guatemala, hiervoor kan je het best naar een touring bureau in Antigua, bijvoorbeeld Sertours. Vanuit talenscholen worden er ook veel trips georganiseerd, maar houdt er rekening mee dat dat vaak wat duurder is. Als je via een bureau reist, ontmoet ook weer veel nieuwe mensen.
[simage=81,160,c,left,][simage=83,160,c,left,][simage=91,160,c,left,][simage=78,160,c,left,][simage=82,160,c,left,]

Meer algemene informatie over Guatemala kan je vinden bij de betere reisboekenwinkel. Wij gebruiken meestal de Lonely Planet maar ook zonder een dergelijke gids kan je natuurlijk reizen. Handige links hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Wikipedia
Hostelbookers
Lonely Planet Guatemala

Projecten:
Via je reisorganisatie kom je vanzelf bij je project. Je kan altijd wisselen als er iets niet goed is op je project. Doe dit altijd in overleg met de reis of partnerorganisatie. Wel kan je natuurlijk andere projecten bezoeken bijvoorbeeld door een dag mee te gaan met een andere vrijwilliger. Zo zie je veel meer en kan je als je geld ingezameld hebt dit zo goed mogelijk besteden. De projecten waar eerder vrijwilligers van ons zijn geweest zijn:

  • Weblog Romy Schagen (2006) bij een kinderdagopvang en diverse projecten voor de Guatemalteekse bevolking.
  • Weblog Nadia Veenman (2009) bij een school en een weeshuis
[simage=53,160,c,left,][simage=45,160,c,left,][simage=43,160,c,left,][simage=49,160,c,left,][simage=50,160,c,left,]

Leave a Comment:

Leave a Comment: