Ghana

Het informatiepakket voor Ghana wordt steeds bijgewerkt door de laatste updates uit Ghana en de projecten van onze vrijwilligers. We hopen dat jij ook de moeite zal nemen jouw bijdrage aan dit informatiepakket te leveren door na je reis een mail te sturen met informatie en foto’s. Wil je iets toevoegen of vragen stuur dan een mail via het contactformulier.

De contactpersoon voor Ghana is Marianne Berkhuijsen. Via Facebook kan je contact met haar maken.

Hieronder een korte greep uit het informatiepakket dat je binnenkort hier kan downloaden maar tot die tijd alleen kan aanvragen via het bovenstaande contactformulier. In het volledige pakket vind je een korte beschrijving over het land, de steden en ook informatie over de bevolking. Vervolgens lees je de informatie over vrijwilligerswerk en informatie om zefl geld in te zamelen. Als laatste hebben we in deel C de mooiste ervaringen van exdeelnemers voor je verzameld, samen met informatie over hun weblog. Als bijlage vind je tenslotte een voorbeeld voor een sponsorbrief toegevoegd.

Samenvatting:

De inwoners van Ghana zijn erg vriendelijk. Ghana wordt gezien als het vriendelijkste land van West Afrika. De mensen willen je altijd helpen. Vrouwen krijgen natuurlijk meer aandacht, maar ze vallen je niet lastig. Je kan als vrouw makkelijk reizen in Ghana en je voelt je ook niet onveilig. De mensen zeggen altijd overal welkom. Je voelt je je ook altijd erg welkom waar je ook komt.

Bevolking:
Ghana heeft ongeveer 22,5 miljoen inwoners. Ghana ligt in West Afrika.  Accra is de hoofdstad van het land. Er wordt Engels gesproken, maar de verschillende regio’s hebben verschillende talen. In Accra wordt er bijvoorbeeld Twi gesproken. Voorbeelden van talen die gesproken worden zijn Twi, Fante, Ewe, Ga.De meeste mensen in Ghana zijn Christen, maar in het noorden zijn de meeste mensen moslim. De mensen gaan dan ook vaak op zondag naar de kerk.De dorpen is Ghana zijn erg arm en ook niet te vergelijken met de hoofdstad Accra. Ongeveer 28,5% van de inwoners leeft onder de armoedegrens.
[simage=141,160,c,left,][simage=154,160,c,left,][simage=125,160,c,left,][simage=120,160,c,left,][simage=119,160,c,left,]

Geld:
De munteenheid van Ghana is Cedi. De Cedi volgt de koers van de Amerikaanse Dollar. 1 Euro is ongeveer 2,14 Cedi. De Cedi is heel erg koersgevoelig, dus dit kan vaak verschillen. Het is niet echt duur in Ghana. Behalve als je luxe producten wilt, zoals bijvoorbeeld een Snickers. Deze producten worden geïmporteerd en daar betaal je ook voor. Travellercheques worden geaccepteerd bij de meeste banken. De Barclays Bank accepteert altijd travellercheques. Neem altijd meerdere betalingsmogelijkheden mee, zoals travellercheques (zijn verzekerd) en een creditcard. Je kunt in Ghana niet betalen met je Nederlandse pinpas!! Wel worden er creditcards geaccepteerd. Let wel op, niet alle creditcards worden geaccepteerd.

Eten en drinken:
Het eten is natuurlijk anders dan in Nederland. Er wordt met veel kruiden gekookt. Soms is het te pittig voor ons. Voorbeelden van lokaal eten is fufu, kenkey, banku, fried rice, red-red, plantain en yam. Yellof rice is erg lekker! Probeer het lokale eten, maar vraag of ze het niet te pittig maken en of degene die het eten bereid de peper niet breekt. Het brood in Ghana is erg zoet. Als je uit eten gaat voor ontbijt zijn eieren altijd lekker en ook goedkoop. Probeer eten bij kleine tentjes naast de weg te vermijden. Je kan het best eten in een restaurant of wat je gastgezin bereid, dan weet je zeker dat het goed bereid is. Je kan het (drink) water niet drinken. Dus koop altijd water in een fles. In Ghana drinken veel mensen Milo, dit is een soort warme chocolade melk. Een echte aanrader! Het is onbeleefd om aan eten te ruiken in Ghana, dus doe dat dan ook niet!
[simage=131,160,c,left,][simage=130,160,c,left,][simage=127,160,c,left,][simage=143,160,c,left,][simage=142,160,c,left,]

Bezienswaardigheden:
Hieronder worden een paar hoogtepunten beschreven:
Cape Coast. Hier zijn twee slavenkastelen, Cape Coast Castle en Elimina. Elmina is ook een tijdje in handen van Nederlanders geweest. Kakum National Park, dit is een regenwoud waar je de Canopy walk kunt doen.
Kokrobite Beach. Dit ligt ongeveer 1,5 uur vanaf de hoofdstad Accra. Er is een mooi strand en als je even wilt relaxen is dit de perfecte plek.
Mole National Park. Het is het grootste nationaal park van Ghana. Je kan er olifanten zien en ongeveer 90 zoogdieren.
Accra. De hoofdstad is erg leuk. Je hebt er meerdere stranden, leuke restaurantjes en cafeetjes. Ben je in Accra dan is restaurant Frankies leuk om naartoe te gaan.
[simage=149,160,c,left,][simage=148,160,c,left,]


Meer algemene informatie over Mexico kan je vinden bij de betere reisboekenwinkel. Wij gebruiken meestal de Lonely Planet maar ook zonder een dergelijke gids kan je natuurlijk reizen. Handige links hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Wikipedia
Hostelbookers
Lonely Planet Ghana

Projecten:
Via je reisorganisatie kom je vanzelf bij je project. Je kan altijd wisselen als er iets niet goed is op je project. Doe dit altijd in overleg met de reis of partnerorganisatie. Wel kan je natuurlijk andere projecten bezoeken bijvoorbeeld door een dag mee te gaan met een andere vrijwilliger. Zo zie je veel meer en kan je als je geld ingezameld hebt dit zo goed mogelijk besteden. De projecten waar eerder vrijwilligers van ons zijn geweest zijn:

  • Marianne Berkhuijsen heeft in 2008 vrijwilligerswerk gedaan in Kpado bij Missahoe Children’s Home en heeft zelf nu haar eigen stichting. Ze gaat regelmatig terug naar Ghana om daar een nieuwe weeshuis op te richten. Wil je meer van Marianne en haar Stichting weten ga dan naar:  Stichting Missahoe Wonder 
  • Weblog Amanda Thijssen (14-02-2010 tot 23-05-2010) bij Kumasi Children’s home
  • Weblog Eva Mulder (10-01-2010 tot 01-04-2010) bij Kumasi Children’s home
  • Weblog Fleur Hendriks (14 juni 2009 tot 17 augustus 2009) bij Volta Home Orphanage
[simage=137,160,c,left,][simage=138,160,c,left,][simage=139,160,c,left,][simage=133,160,c,left,][simage=122,160,c,left,]

Leave a Comment:

Leave a Comment: