Een andere kant van Guatemala!

By Romy | Nieuws

Mar 05

Guatemala mooi? Zeker! Maar er zijn ook zeker dingen die niet mooi maar afgrijselijk zijn aan Guatemala…
Laat ik een aantal van mijn Guatemalteekse vrienden aan jullie voorstellen…
– Carlos leefde in Guatemala City. Toen hij 6 jaar oud was en rustig op de achterbank zat, werd zijn moeder voor zijn ogen neergeschoten.
– Byron leeft momenteel in Guatemala City. Deze getalenteerde muziekmaker woont alleen niet in de al te beste zone. In een week tijd zijn er maar liefst 7 mensen vermoord in zijn buurt.
– De oprichter van mijn project Transitions? Hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plek: tussen een ontmoeting tussen 2 gangs. Gevolg? Neergeschoten en voor de rest van zijn leven in een rolstoel.
– En dan hebben we Jose en zijn kleine broertje Frances. Afgelopen zaterdag vertelde Jose mij dat hij de dag erna naar een begrafenis moest… Zijn vriend Christian, 23 jaar en net afgestudeerd was vermoord. En waarom? Om niets.. De emotie die dan ook overheerste was niet verdriet maar woede… Hier een deel van ons gesprek(of: zijn monoloog?):

´This fucking country is fucking corrupt. For more than 50 years, or longer! And you know what, the stupid turists will never understand this, but it´s like a civil war. My fucking own people, kill my fucking own people! Tomorrow, I have to bury my friend. But you know what, next week I have to go o a funeral, because they killed one of my other friends! And the week after that, they kill my little brother. And you know what, if I´m going to visit my mother, they´re gonna fucking kill me! And for what? For nothing! Ther´s no reason. They just kill for nothing. And Guatemala is never going to change. Because it´s corrupt. It´s impossible to change this country.´

Dit gesprek staat in mijn geheugen gegrift. Indrukwekkend en triest. En misschien kan ik het niet zo verwoorden zodat het indruk maakt op jullie, maar misschien ook wel. En Jose heeft gelijk. Ik zal nooit begrijpen hoe het is. Want in Nederland wordt niet iedere dag iemand vermoord. In Nederland zijn geen gangs en is al helemaal geen ´burgeroorlog´ aan de gang.
Guatemala is prachtig. De dingen die ik doe en de verhalen die ik erover schrijf zijn prachtig, maar op hetzelfde moment is Guatemala níet prachtig. Wnt er zijn hier nog zoveel problemen. En ook al ben ik maar een stupid turist, ik probeer het uiterst goed te begrijpen en hoop met heel mijn hart dat Guatemala wél verandert. Want als mijn Guatemalteekse vrienden geen hoop meer hebben op een beter land, dan moeten de stupid turists dat maar doen!

Karin verteld hier heel mooi de tegenstrijdigheden in ontwikkelingslanden. Wil je een bericht schrijven op haar weblog en/of haar verhalen verder volgen?
Kijk dan op: www.karinmieremet.waarbenjij.nu

Follow

About the Author

Hola! Ik ben Romy en heb na mijn vrijwilligerswerk in Guatemala (2006), samen met Jurrien Stichting Muses opgericht. Mijn buitenlandervaring was onvergetelijk en inspireert mij nog dagelijks.

Leave a Comment:

Leave a Comment: