Duurzaamheidsstempel

Een vrijwilliger die wordt uitgezonden door een vrijwilligersorganisatie met de Muses Duurzaamheidsstempel: 

  • Wordt door de organisatie verplicht gesteld onze voorbereidingstraining te volgen met als doel duurzaam vrijwilligerswerk te maximaliseren.
  • Is zich bewust van de belangrijkste competenties die nodig zijn om een succesvolle vrijwilliger te zijn op het project.
  • Weet duidelijk welke rol wel en niet op zich te nemen binnen het vrijwilligersproject en weet ook waarom.
  • Kent zijn/haar valkuilen en talenten en hoe deze ter plaatse in te zetten.
  • Weet welke houding aan te nemen om zich aan te passen binnen een andere cultuur.
  • Is zich er bewust van een duurzame bijdrage te leveren op het vrijwilligersproject.
  • Weet wat te doen als hij/zij uit balans raakt, wat de vrijwilliger in staat stelt het beste uit zichzelf en het vrijwilligersproject te halen.
  • Volgt de verdiepingstraining Wijzer met Kids wanneer hij/zij met kwetsbare kinderen gaat werken.
  • Gaat op reis via een vrijwilligersorganisatie die bijdraagt aan het Muses Impact onderzoek en mede als doel heeft de impact van vrijwilligerswerk wereldwijd te vergroten. 

In 2016 heeft Stichting Muses vanuit COFRA sponsoring ontvangen om het effect van de voorbereidingstraining te meten. Het onderzoek is inmiddels echt onderdeel geworden van de organisatie. Muses beoogt een continue verbeter proces op te zetten met de resultaten uit het onderzoek. Het onderzoek wordt begeleid door een hoofdonderzoeker en ondersteunt door een team van afstudeeronderzoekers. Resultaten worden ge├»mplementeerd door Romy Schagen (Operationeel Directeur) en Shanita Doerga (Co├Ârdinator en Coach trainers).
Inmiddels zijn we zover dat we kunnen zeggen dat de Muses training bijdraagt aan de ontwikkeling van de belangrijkste competenties om een succesvolle vrijwilliger te zijn op het project in het buitenland. Des te belangrijker is het daarom dat elke vrijwilliger goed voorbereid op reis gaat en de mogelijkheid krijgt om de voorbereidingstraining te volgen. De Muses Duurzaamheidsstempel is ontwikkelt om aan te tonen welke vrijwilligersorganisaties de voorbereidingstraining verplichten aan hun deelnemers. (En in de meeste gevallen ook bekostigen). Dit zijn dus de organisaties die de waarde van een goede voorbereiding in zien en hiermee bijdragen aan een positieve impact van vrijwilligerswerk wereldwijd!