Cambodja

Het informatiepakket voor Cambodja wordt steeds bijgewerkt door de laatste updates uit Cambodja en de projecten van onze vrijwilligers. We hopen dat jij ook de moeite zal nemen jouw bijdrage aan dit informatiepakket te leveren door na je reis een mail te sturen met informatie en foto’s. Wil je iets toevoegen of vragen stuur dan een mail via het contactformulier.

De contactpersoon voor Cambodja is Anneloes Opperhuizen. Via Facebook kan je contact met haar maken.

Hieronder een korte greep uit het informatiepakket dat je binnenkort hier kan downloaden maar tot die tijd alleen kan aanvragen via het bovenstaande contactformulier. In het volledige pakket vind je een korte beschrijving over het land, de steden en ook informatie over de bevolking. Vervolgens lees je de informatie over vrijwilligerswerk en informatie om zefl geld in te zamelen. Als laatste hebben we in deel C de mooiste ervaringen van exdeelnemers voor je verzameld, samen met informatie over hun weblog. Als bijlage vind je tenslotte een voorbeeld voor een sponsorbrief toegevoegd.

Samenvatting:

Cambodja, Kampuchea voor de Cambodjanen, is één van de kleinste landjes in Zuidoost Azië en grenst in het westen aan Thailand, in het noorden aan Laos, in het oosten aan Vietnam en in het zuiden aan de Golf van Thailand. De totale oppervlakte van Cambodja is 181.035 km2 en daarmee ongeveer 5 keer zo groot als Nederland. Het grootste deel van Cambodja bevat laagland maar in het noorden, oosten en zuidwesten bevinden zich een aantal gebergtes met een hoogste top van 1813 meter. Cambodja bestaat voor ongeveer 5% uit rivieren en meren. De belangrijkste rivier is de Mekong die vanuit Laos naar het zuiden van het land en uiteindelijk naar Vietnam stroomt. Midden in West-Cambodja bevindt zich het Grote Meer, Tonle Sap Lake, waarvan de oppervlakte afhankelijk van de regenval wisselt van 2500 tot 6500 km2. Dit zoetwatermeer is samen met de Mekong belangrijk voor de visvangst in het land.

Bevolking:
Ongeveer 90% van de bevolking behoort tot de Khmer-etniciteit. De Vietnamezen zijn de op één na grootste groep met 5% en de Chinezen daarna met 1%. Hiernaast zijn er ook groepen Thai, Cham en bergvolkeren. Er zijn ook veel Cambodjanen die in Vietnam en Thailand wonen als gevolg van de burgeroorlog. Ongeveer 95% van de bevolking volgt het theravada-boeddhisme en ongeveer 2%.
[simage=429,160,c,left,][simage=437,160,c,left,][simage=424,160,c,left,][simage=411,160,c,left,right]


Geld:
De munteenheid van Cambodja is riel en wordt alleen nog maar in briefgeld gebruikt. Het papiergeld is beschikbaar in 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000 en 100.000 riel, hoewel de laatste twee biljetten slechts weinig worden gebruikt. Op vrijwel alle plaatsen worden ook dollarbiljetten aangenomen, maar niet in grote eenheden (zoals 50 en 100 dollar). Veel gebruikt zijn wel de 1 dollar-biljetten. 1 US $ is ongeveer 4000 riel en 1 euro is ongeveer 5870 riel.

Eten en drinken:
Het eten in Cambodja is vergelijkbaar met het eten in buurlanden Thailand en Laos maar minder pittig en gekruid. Vrijwel alles wordt met rijst gegeten en vis is een veelgebruikt ingrediënt. Een resultaat van de Franse koloniale tijd is het stokbrood dat voor toeristen vaak bij het ontbijt geserveerd kan worden en de Cambodjanen met een soort paté als beleg kopen bij kleine stalletjes aan de weg. Voor toeristen is er inmiddels een groot aanbod Weterse en andere Wereldse gerechten in de grotere steden Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville. Een typisch Cambodjaanse specialiteit is de ´amok´, gemaakt van vis of kip. Dit wordt gestoomd in kokosmelk en vaak gepresenteerd in bananenbladeren.

[simage=415,160,c,left,][simage=412,160,c,left,][simage=413,160,c,left,]


Bezienswaardigheden:
Veel toeristen in Cambodja zijn mensen die een rondtrip maken door Zuidoost Azië en alleen Siem Reap en Phnom Penh in Cambodja aandoen. De allerbelangrijkste trekpleister is het eeuwenoude tempelcomplex van Angkor bij Siem Reap. Dit is een groot gebied met grote en kleine hindoetempels met oude inscripties. In Phnom Penh zijn de belangrijkste bezienswaardigheden The Killing Fields en het Tuol Sleng Museum als overblijfselen van het Rode Khmer-regime. Hiernaast is er ook het Royal Palace en The Silver Pagoda, een vierkante kilometer van beeldschone tempels en andere keizerlijke gebouwen. Naast grote belangrijke plaatsen is er nog veel meer te zien in Cambodja zoals het schattige Battambang, de jungle provincies Mondulkiri, Rattanakiri en Koh Kong, de kuststad Sihanoukville, Rabbit Island bij Kep en de leuke stadjes Kampot en Kampong Cham.

[simage=439,160,c,left,][simage=421,160,c,left,][simage=420,160,c,left,][simage=422,160,c,left,][simage=423,160,c,left,]

Meer algemene informatie over Cambodja kan je vinden bij de betere reisboekenwinkel. Wij gebruiken meestal de Lonely Planet maar ook zonder een dergelijke gids kan je natuurlijk reizen. Handige links hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Wikipedia
Hostelbookers
Lonely Planet Cambodja

Projecten:
Via je reisorganisatie kom je vanzelf bij je project. Je kan altijd wisselen als er iets niet goed is op je project. Doe dit altijd in overleg met de reis of partnerorganisatie. Wel kan je natuurlijk andere projecten bezoeken bijvoorbeeld door een dag mee te gaan met een andere vrijwilliger. Zo zie je veel meer en kan je als je geld ingezameld hebt dit zo goed mogelijk besteden. De projecten waar eerder vrijwilligers van ons zijn geweest zijn:

[simage=430,160,c,left,][simage=431,160,c,left,][simage=428,160,c,left,][simage=425,160,c,left,]

Leave a Comment:

Leave a Comment: