13 jaar Muses

Stichting Muses 2007 - 2020

"In het loslaten van het willen oplossen vind je de weg naar acceptatie". Een toepasselijke quote in deze tijd. Voor Stichting Muses valt er dan ook iets groots los te laten. Al onze trainingen zijn gecanceld en voorlopig gaan er geen vrijwilligers naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen. Deze impact is zo groot voor onze stichting dat het heel helder is geworden dat we een andere koers moeten gaan varen. Dat betekent dat we hebben besloten om te stoppen Muses voort te zetten zoals we dat altijd hebben gedaan. Wij zullen dus niet langer trainingen op locatie meer geven. Onze nieuwe e-learning blijft bestaan en wij zien dit als een mooi duurzaam eindproduct van ons werk. 

Met heel veel liefde en dankbaarheid neem ik, Romy, jullie kort mee in de afgelopen 13 jaar en deel ik daarin (leer)ervaringen, met de intentie jou te inspireren om jouw dromen te volgen! Ik zou het leuk vinden als je onderin de pagina een berichtje voor ons achterlaat.

Oktober 2006 vertrok ik als 18-jarige naar Guatemala om vrijwilligerswerk te gaan doen. Geld inzamelen, backpack inpakken en gaan. Wat heb ik veel mooie projecten mogen ondersteunen, maar tegelijkertijd waren er zoveel belangrijke thema's waar ik niet bij stil stond.
In mijn gastgezin ontmoette ik Jurrien Mammen. Eenmaal terug in Nederland belde hij mij om samen een stichting op te richten om mensen te inspireren bij te dragen aan een mooiere wereld. Ik ging het jaar daarop nogmaals terug naar Guatemala en maakte vervolgens een reis door Azië om lokale projecteigenaren te vragen wat volgens hun een 'succesvolle' vrijwilliger was. Nadat we vrijwilligers de eerste jaren vrijwilligers ondersteunden door middel van presentaties en informatiepakketen, besloten we in 2012 fysieke trainingen aan te bieden. En zo gaf ik op 18 februari 2012 de eerste voorbereidingstraining om vrijwilligers bewust te laten worden van een aantal belangrijke onderwerpen als;

 • Wat is mijn rol als vrijwilliger?
 • Wat is duurzaamheid?
 • Wat is mijn persoonlijke 112, wat doe ik in heftige situaties?
 • Hoe ga ik om met een andere cultuur?

In totaal heeft Stichting Muses bijna 7000 vrijwilligers mogen voorbereiden op hun vrijwilligerswerk in het buitenland door middel van onze voorbereidingstraining! 

Een heldere missie en visie

De eerste stap wanneer je iets nieuws wilt starten, het hebben van een heldere missie. Maar wat is dat dan?

 • Het beschrijft de hogere doelstelling van je organisatie
 • Het beschrijft belangrijke waarden, waar je voor staat als organisatie
 • Het wordt gedragen door iedereen binnen de organisatie
 • Het is de motivatie waarvoor je elke dag doet wat je doet

De missie van stichting Muses is vanaf dag 1: 'De impact van vrijwilligers wereldwijd vergroten'. Door middel van een visie wordt je missie concreet, het geeft richting. Onze visie is altijd geweest om de impact van vrijwilligers te vergroten door middel van trainingen. Een missie blijft hetzelfde, een visie kan worden aangepast. Zo ontstond er bij ons bijvoorbeeld, naast de voorbereidingstraining, een verdiepende training 'Wijzer met Kids' voor vrijwilligers die met kwetsbare kinderen gingen werken. Een aantal jaren ontwikkelden wij een Greater Good programma om mensen te ondersteunen in het ontdekken van hun kernmotivatie. Maar alles bleef in lijn van onze missie. Door het hebben van een heldere missie was er geen dag dat ik met tegenzin naar mijn werk ging. Eigenlijk heb ik het zelfs nooit als werk ervaren. Natuurlijk had ik te maken met enorme uitdagingen, soms ook tegenslagen en voelde ik een enorme verantwoordelijkheid, maar ik mocht wel elke dag doen waar ik energie van kreeg en het gevoel ervaren dat ik iets deed wat van belang was, een enorme vervulling.

Steeds meer vrijwilligersorganisaties sloten zich bij ons aan. In 2012 trainde ik in mijn eentje al 250 vrijwilligers. We hadden meer trainers nodig! Samen met expert trainers Paul Zonneveld, Aurelie Huidig, Bjorn Aris en Jeroen Kamphuis faciliteerden we 6 jaar lang een train-de-trainer opleiding waarbij oud-vrijwilligers in een jaar tijd werden opgeleid tot trainer bij Muses. Deze expert trainers hebben al die jaren vrijwillig al hun kennis en expertise met ons gedeeld om bij te dragen aan onze missie!

Lage kosten

Ik heb het financiële aspect van de stichting altijd als grootste uitdaging gezien. Wat het hierin gemakkelijker maakte, was dat we vanaf de start er bewust voor hebben gekozen onze kosten zo laag mogelijk te houden. Hiermee konden we ons aanbod, dus de trainingen, ook heel laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen houden. Hoe wij onze kosten zo laag konden houden?

 • Wij werkten vooral vanuit een dienst-voor-dienst regeling. Oftewel, onze trainers ontvingen van ons een zeer professionele trainers opleiding gegeven door expert trainers (die dit ook vrijwillig deden) en in ruil voor deze opleiding bleven trainers minimaal een jaar aan stichting Muses verbonden om trainingen te faciliteren. Bijna alle trainers bleven vele jaren langer verbonden! 
 • Ik was op een gegeven moment de enige vaste kracht, wat ook nodig was om alles dagelijks aan te sturen en te organiseren. Hadden we extra vaste handen nodig, dan gingen wij eerst op zoek naar fondsen die hierin konden ondersteunen voor een bepaalde tijd. 
 • Wij hebben altijd een aantal hele trouwe particuliere donateurs in ons netwerk gehad. Daarnaast waren er fondsen die ons meerdere keren hebben gesteund zoals Voys, de Triodos Foundation, de Janivo Foundation en de Cofra Foundation. Het werkte fijn om een goede verbinding met een aantal donateurs en fondsen te creëren ipv het aanvragen van grote overheidssubsidies waar enorm veel tijd en werk in gaat zitten. 

Daarnaast ben ik alle jaren enorm dankbaar geweest voor de bestuursleden die ons hebben ondersteund. Voor de penningmeester niet altijd de gemakkelijkste taak om weer met mij in gesprek te gaan over financiën, maar je hebt een bestuur nodig die met je meedenkt en achter de missie staat. 

Stichting Muses werd een broedplaats. Een plek waar trainers, vrijwilligers, stagiaires en onderzoeksstudenten een ruimte hadden om zich te ontwikkelen. Belangrijke waarden van Stichting Muses zijn Inspiratie, Vriendschap en Ontwikkeling. Er werd dan ook vaak gesproken over 'De Muses Familie', dat is echt hoe het voelde. Met elkaar en SAMEN ontwikkelen en groeien. Er werd hard gewerkt, maar er was ook veel ruimte voor masterclasses, teamuitjes en vooral om te dansen!

Het Muses Team

Voor mij de basis; investeren in een hecht team. Ik heb hier enorm veel over mogen leren. Hoe creëer je een plek waarin iedereen vanuit zijn/haar talent mag bijdragen, zich gewaardeerd voelt en verbonden blijft. Elk jaar werden er nieuwe trainers opgeleid, 2x per jaar vonden stagiaires en onderzoeksstudenten bij ons een nieuwe plek en ook alle vrijwilligers die graag een steentje wilden bijdragen. Het is belangrijk om helder te hebben wat mensen betrokken houdt. Persoonlijke ontwikkeling was daarin bij ons team enorm belangrijk, vandaar dat we meerdere masterclasses per jaar organiseerden, waar we ook experts voor uitnodigden. Hoe meer je jouw team kunt ondersteunen in persoonlijke groei, hoe meer zij vervolgens ook weer uitdragen en overbrengen voor jouw doelgroep en de mensen om zich heen. 


In 2017 vierden wij ons 10-jarig bestaan, met al die fantastische mensen bij elkaar, wat een energie en dankbaarheid voel ik nog steeds als ik hiernaar terugkijk.

Dank, dank, dank...

Onze missie zal blijven voortbestaan, maar enkel op een andere manier. De afgelopen jaren heeft er een grootschalig impactonderzoek vanuit Stichting Muses plaatsgevonden en een resultaat hieruit is een e-learning community die we hebben gebouwd. Een Engelstalige e-learning zodat vrijwilligers wereldwijd zich bewust worden van belangrijke thema’s rondom het leveren van een duurzame bijdrage op hun projecten. Het voelt als een cadeau dat we dit hebben kunnen ontwikkelen en kunnen ‘achterlaten’.

Lieve Jurrien, ik ben dankbaar voor onze ontmoeting in Guatemala in 2006, bedankt dat je je liet inspireren en mij vervolgens hebt opgebeld om jouw ideeën met mij te delen. Ook wil ik mijn dank uitspreken aan iedereen die zijn of haar steentje in de afgelopen 13 jaar heeft bijgedragen. Vrijwilligers, familie & vrienden, experts, donateurs, sponsors, partners, stagiaires en trainers. Hoe groot of hoe klein jouw bijdrage ook was, zonder jou was stichting Muses nooit zo’n succes geweest!

Bedankt voor het lezen van dit verhaal. Hopelijk blijven we verbonden! Ook via LinkedIn blijf ik graag met je in contact. 
Heel veel dankbaarheid en liefs, Romy 

Trainer Mariken

"Ik kan het bijna niet omschrijven wat voor moois Muses voor mij betekend heeft, omdat ik zoveel moois wil zeggen en denk dat mijn woorden er te kort aan doen. Ik ben een totaal mooier mens geworden, dichter bij mijzelf, door de ontwikkelingen die ik heb doorgemaakt bij Muses! Ik heb zo ontzettend veel geleerd over mezelf, in het geven van trainingen, hoe mooi een groep/team mensen bij elkaar kan zijn. De lat is hoog gelegd door Muses, in alle teams waar je ooit in komt en loopt niet lekker, dan weet je dat het wel anders kan!"

Trainer Marc

"Muses heeft me zoveel gebracht. Het heeft me vaak in de tijd teruggebracht en ik kon allerlei fantastische herinneringen als vrijwilliger in ontwikkelingslanden herbeleven. Muses heeft me ook kracht, warmte en vertrouwen gegeven. Ik leerde hoe je voor een groep jongeren kunt staan. Ik vond het soms best eng maar deze vaardigheid gebruik ik nu tijdens mijn lessen als NT2 Docent. Muses heeft me opnieuw geleerd om (verantwoorde!) risico’s te nemen. Durf uit je comfort zone te stappen en je kunt zo enorm groeien."

Trainer Loes

"Vanaf het moment dat ik begon met de train de trainer opleiding voelde Muses als een warm bad en dat gevoel is nooit weggegaan. Trainer zijn bij Muses werkt twee kanten op, aan de ene kant ben ik heel blij dat ik onderdeel mocht uitmaken van de trainersgroep en bij kon dragen aan de Muses missie om de impact van vrijwilligers wereldwijd te vergroten. Aan de andere kant heeft het mij persoonlijk ook heel veel gebracht. De enorme positiviteit en warmte, de mogelijkheid om helemaal jezelf te kunnen zijn en actief te werken aan zelfontwikkeling, maar dat daarnaast ook in groepsverband te kunnen delen was elke keer weer heel bijzonder"

Trainer Liselotte

"Als 19 jarig meisje, net uit de schoolbanken, kwam ik via mijn vrijwilligersorganisatie terecht bij Muses. Deze training gaf mij heel erg veel zelfvertrouwen voor vertrek. Een soort houvast en de mogelijkheid om nóg meer uit mijn project te halen. Zo om mee te helpen aan een mooiere wereld. Ik vond het zó leuk, dat ik gelijk bij thuiskomst op de Muses site naar de train-de-trainer opleiding heb gezocht en ik de gelukkige was om bij het laatste trainersteam te mogen aansluiten. Dit heeft mij erg veel gebracht. Ik denk dat we als team iets heel moois hebben gedaan. De band is erg sterk. Het verdriet was groot bij het nieuws via Zoom. Dat vond ik heel erg bijzonder. Waar maak je dat nog meer mee? Zo'n hecht team, ondanks dat iedereen los van elkaar zo anders is, is het een perfecte samenstelling!"

Trainer Eveline

"Door de train-de-traineropleiding heb ik mogen leren hoe mooi het is om met zulke inspirerende mensen te werken. De trainingsweekenden waren altijd vol energie, passie, met een lach en af en toe een traan. Ook de Muses-weekendjes had ik voor geen goud willen missen. De combi van persoonlijke ontwikkeling, groei, veel lachen & dansen is goud! Zeker met jullie, omdat Muses zo openstaat voor de wereld en wij voor elkaar"

Trainer Jessica

Muses was voor mij; Een dosis energie, altijd weer. Door de vele geweldige mensen, bijzondere verhalen, gezamenlijke missies, persoonlijke ontwikkelingen en ladingen aan positiviteit. Niet alleen, maar samen hebben we de wereld een klein beetje beter gemaakt.

Trainer Rianne

"Muses heeft mij gebracht dat ik mijn ervaringen en gevoelens kon blijven delen en doorgeven over het vrijwilligerswerk wat ik gedaan heb, waarbij dit m.i.een bijdrage heeft geleverd om de wereld een klein beetje mooier te maken. Daarnaast heb ik veel geleerd van de trainer de trainer opleiding, van alle deelnemers en expert- en mede trainers, wat heeft bijgedragen in mijn ontwikkeling als persoon en trainer. Ik ben vooral tijdens de opleiding uit mijn comfort zone gestapt en ik heb daarna ook meegedaan met activiteiten, masterclasses en workshops die ik zonder muses waarschijnlijk nooit gedaan zou hebben. Ik kijk met veel plezier terug op de gezellige bijeenkomsten, borrels en goede gesprekken met het team. Ook kijk ik met dankbaarheid terug op het feit dat Muses bestond en dat we met elkaar zoveel moois hebben kunnen bijdragen aan de vrijwilligerswerk branche."

Trainer Marieke

"Verbinding, energie krijgen van het delen van vrijwilligerswerk ervaring, bijdragen aan een betere wereld, iedereen heel verschillend, maar toch heeft iedereen minstens 1 gemeenschappelijke drijfveer, respect, blijven leren en ontwikkelen, bijdragen aan ontwikkeling van de vrijwilligers."

Trainer Jules

"Muses was voor mij altijd een plek van rust en een moment om weer tot mezelf te komen. Ik wist dat de mooie Muses plek in hartje Amsterdam dé plek was voor me als ik even niet lekker in mijn vel zat, een te drukke week had gehad en even rust nodig had, of gewoon voor vrolijkheid. Ik kon er mezelf zijn, weer even aarden, mijn kracht vinden en vol passie en enthousiasme voor een groep staan en met jullie zijn."

Trainer Shanita

" Ik ben ontzettend dankbaar dat Stichting Muses op mijn pad is gekomen. De kernwaarden vriendschap, ontwikkeling en inspiratie was voelbaar in alles wat we deden en lieten ontstaan. Stichting Muses heeft mij door de jaren heen veel laten zien en geleerd over het leven en over mijzelf. De vershillende rollen die ik heb mogen vervullen, waarin ik vanuit heel veel liefde mijn bijdrage heb kunnen leveren, heeft mijn leven verrijkt.

Eén van de grootste realisaties die ik ik uit de beginperiode meeneem is: Het leven is één groot leerproces. Ik kijk terug op een fantastische periode samen met iedereen die op zijn eigen unieke manier zijn steentje heeft bijgedragen en ik ga deze fantastische broedplaats ontzettend missen!!!

Romy, ik ben ontzettend trots op jou en ben heel dankbaar voor onze vriendschap ?

Much love, Shanita"

profile-pic
Mariken Broekman Trainer
profile-pic
Marc ter Brugge Trainer
profile-pic
Loes van Velzen Trainer
profile-pic
Liselotte Garos Trainer
profile-pic
Eveline Klerkx Trainer
profile-pic
Jessica van Vugt Trainer
profile-pic
Rianne Rijksen Trainer
profile-pic
Marieke Smedinga Trainer
profile-pic
Jules Wilke Trainer
profile-pic
Shanita Doerga Trainer


?
Hoe kende jij Muses of hoe was jij betrokken? Wij zouden het super leuk vinden als je een berichtje voor ons achterlaat!

Leave a Comment:

(33) comments

Lenie Belien 30/10/2020

Beste allemaal,

Super jammer dat jullie zijn gestopt met jullie fysieke trainingen voor de vrijwilligers. Extra zuur dat jullie door de Coronacrisis geen andere mogelijkheid hadden. Ik heb de talententraining vorig jaar als bijzonder waardevol en inspirerend ervaren. Ook de training om mij klaar te stomen voor mijn vrijwilligersproject op Bali was heel zinvol en heeft mij zeker geholpen om mijn vrijwilligerswerk nog beter te doen en echt in contact te komen met de mensen. Ik was wel een beetje ouder dan de gemiddelde vrijwilliger, maar dat was absoluut geen probleem, juist verfrissend voor mij! Heel veel succes allemaal met jullie toekomstige activiteiten, er komt weer een tijd dat er volop gereisd kan worden en vrijwilligerswerk in het buitenland weer normaal wordt!

Hartelijke groet,
Lenie Beliën

Reply
Linda 27/10/2020

Lieve Romy & Jurrien,

Wat een leuke en bijzondere tijd heb ik met jullie (en vooral met jou Room) mee mogen maken! Gelijk vanaf de eerste dag dat ik zelf de training kwam volgen was ik enthousiast over de stichting! Super mooi en gaaf om te zien wat jullie gedurende de jaren hebben weten neer te zetten; en dat met één en al passie! En die passie werkte aanstekelijk, want vanaf dag één wist ik dat ik terug wilde komen. En zo volgde ik – na mijn vrijwilligerswerk in Nepal – de train de trainer opleiding. Vanwege werk/afstand kon ik op een gegeven moment niet meer doorgaan, maar wat was het een leuke en leerzame tijd! De Muses zolder voelde vooral door jou Room als een warm bad! Ontzettend knap hoe je/jullie alles hebben opgezet en je al die jaren hebben ingezet! Erg jammer om er na al die tijd mee te (moeten) stoppen… maar tegelijkertijd ook heel mooi om te zien hoe je je talenten gelijk weer inzet voor een ander doel. Dat is ook gelijk je kracht: je ziet mogelijkheden en bent van nature super positief. Ontzettend bedankt voor de leuke tijd, wijze lessen en warme contacten. Keep up the good work! En alle goeds voor de toekomst! Heel veel liefs! Linda

Reply
Margo 13/07/2020

Lieve Romy/ Jurrien en team Muses,

Jullie 2 zijn verreweg de meest inspirerendste mooie mensen die ik ooit heb ontmoet en ik heb jullie van jullie droom jullie werk zien maken. Trainingen organiseren van zeer hoge kwaliteit en de impact van vrijwilligers wereldwijd vergroten. Deze droom was groots maar jullie draaiden er jullie hand niet voor om. Ik heb dan ook met veel plezier en dankbaarheid de trainingen gevolgd en deze ook mogen geven als trainer voor een aantal jaren. Ik heb Muses altijd ervaren als een warm, plezierig en fijn bad waar ruimte was voor ontwikkeling. Jullie legancy blijft achter, evenals jullie onvergetelijke indruk en jullie grote hart! Ik blijf jullie volgen en mooi dat de e-learning vele vrijwilligers mag blijven inspireren om zelfbewust het goede te doen en hun talenten in te zetten tijdens hun vrijwilligerswerk!

Heel veel liefs, Margo

Reply
Floor 27/06/2020

Romy, lieve vriendin!

Dit was geen makkelijke keuze na 13 jaar..
maar wat een Prachtige ervaring!
Ik ben zo ontzettend trots op je en ik heb zoveel bewondering voor je!
Op naar een nieuw avontuur!!

Liefs, je vriendin floor

Reply
Daan 23/06/2020

Hoi Romy en het Musesteam!

Heel vervelend om te horen. Dat moet een onwijs lastige beslissing zijn geweest na zoveel jaar hart en ziel te hebben gestoken in alles waar Muses voor staat en al de harde inzet van het team.

Ik ben in contact gekomen met Muses via Activity International. Mooie reizen gemaakt en veel gesproken over de toekomst en wat ik wil en vooral dat ik niet wist wat ik wilde, resulteerde in het advies om me aan te melden bij Muses. Tijdens de trainingen, onder leiding van motormuis Shanita, ben ik veel te weten gekomen over mezelf en de groep waar ik in zat voelde vertrouwd aan, waardoor iedereen zichzelf kon zijn. Ik ben erg blij dat ik toen de stap heb genomen om die trainingen te doorlopen. Daar heb ik veel aan gehad. En hoewel de huidige situatie mij voorlopig aan de grond houd en ik niet kan reizen, zal daar na dit alles weer verandering in komen. Geen project vaan 1 maand, maar van 6 maanden in Zuid-Afrika of misschien ergens anders. Werkervaring op doen en papieren halen waarmee ik het avontuur elders aan kan gaan. Iets wat misschien veel langer op zich had laten wachten, of nooit was gebeurd zonder de trainingen van Muses.

Bedankt voor alles en heel veel succes met wat er op jullie pad komt in de toekomst!

Daan

Reply
karel warmenhoven 22/06/2020

Wij hebben met z’n drietjes, vorig jaar juni, een hele zaterdag informatie van jullie gekregen, als voorbereiding op ons vrijwilligerswerk in Malawi.
Het was een zeer boeiende, nuttige dag, waarbij wij ons geen minuut hebben verveeld.
(En dat wil voor ons wat zeggen, daar wij via ons werk heel wat cursusdagen nutteloos en traag voorbij hebben zien gaan!)
Duidelijke, goede en inspirerende verhalen en informatie, waar wij heel veel aan hebben gehad tijdens de 5 weken dat wij in Malawi waren.
Het verschil hebben wij aan den lijve ondervonden toen er een vrijwilligster kwam die jullie cursus niet gevolgd had.
Hierdoor ging er heel wat mis voor en door haar.

Toen jullie bericht binnen kwam, waren we er een tijdje stil van.
Balen voor jullie, maar zeker ook balen voor de vrijwilligers in de komende jaren.
Gelukkig hebben jullie online de mogelijkheid geschapen om toch een zo goed mogelijke voorbereiding mogelijk te maken.
Maar live is toch altijd nog beter.
Helaas is het niet anders.

Heel erg bedankt voor jullie werk van de afgelopen jaren.
Succes met alles wat verder op jullie pad komt.

Karel, Linda en Mats

Reply
Lisa 22/06/2020

Lieve Romy en het Muses-team,

In 2015 stond ik te springen op de bank. Letterlijk. Ik mocht de train-de-trainer-opleiding bij Muses gaan volgen. Vanaf het eerste moment voelde ik me zo welkom in het team. Ik vond en vind het nog steeds bijzonder hoe Muses werkte: vanuit gevoel, passie, met een echte drang om de wereld een mooiere plek te maken. Ik heb nooit meer in zo’n soort omgeving gewerkt. Van alle trainingen, bijeenkomsten en feestjes heb ik ontzettend genoten. Helaas moest ik in september als trainer stoppen omdat het niet meer te combineren was met mijn opleiding. Maar ik had altijd het gevoel dat ik daarna wel weer zou terugkeren. Dat gaat nu dus niet meer gebeuren, en dat is best vreemd. Voor jou moet het een enorm heftige beslissing zijn geweest, Romy. Maar ik hoop dat het verdriet snel plaatsmaakt voor overheersende trots. Want dat verdien je! Heel veel dank voor alle inspirerende momenten, je open blik en natuurlijk de heerlijke dansjes. Dat ik Taki Taki nog maar vaak genoeg mag horen, zodat ik kan terugdenken aan de fijne tijd bij Muses.

Dikke knuffel,

Lisa

Reply
Sarah 21/06/2020

Romy en Musesteam!

In 2014 kwamen wij via doingoood bij jullie terecht omdat een vriendin en ik besloten vrijwilligerswerk te gaan doen in Kenia. Ik herinner mij een zeer waardevolle, leerzame en leuke dag onder begeleiding van hartgedreven mensen! Mooi!!
Ik wens dat jullie ook in de rest van jullie leven hartgedreven nieuwe avonturen mogen ondernemen en beleven!

Lieve groet, Sarah

Reply
Winfried Van Leeuwen 19/06/2020

Ha musesteam,
Wat een nieuws! Geen musestrainingen meer voor de vrijwilligers. Hopelijk wordt de e learning net zo’n eyeopener voor aanstaande reislustige vrijwilligers als jullie meetings. Wij snappen jullie keuze wel. We denken daarbij ook aan al die projecten in tanzania waar wij waren die nu zonder deze input voortbestaan. En de inkomstenderving door het niet reizen uberhaupt. Corona heeft diepgaande effecten wereldwijd. Het ga jullie goed en dank voor de vele positieve zaadjes die jullie hebben gepland voor verantwoord vrijwilligen.

Hartelijke groet,
Winfried en de andere vijf

Reply
Daisy 19/06/2020

Lieve zus,

Een bijzondere levenservaring die je voor altijd met je meeneemt! Ik heb ook mooie en leerzame herinneringen aan Muses, the Greater good en the Strenghts. Heel veel succes met je volgende uitdaging, dat zal vast wel weer iets moois worden!

Liefs Daisy

Reply
Nicole 19/06/2020

Lieve Romy, wat een lastig besluit heb je moeten nemen om met iets te stoppen wat je als je eigen kind zag. Wat heb je al die jaren je ziel en zaligheid erin gelegd en kijk eens waar het uiteindelijk allemaal heeft toe geleid. Je kan er trots op zijn Romy! Waar deuren dicht gaan, gaan er ook weer deuren open. Succes in de toekomst topper! Groet Nicole

Reply
Anonymous 19/06/2020

Lieve Romy, wat een lastig besluit heb je moeten nemen om met iets te stoppen wat je als je eigen kind zag. Wat heb je al die jaren je ziel en zaligheid erin gelegd en kijk eens waar het uiteindelijk allemaal heeft toe geleid. Je kan er trots op zijn Romy! Waar deuren dicht gaan, gaan er ook weer deuren open. Succes in de toekomst topper! Groet Nicole

Reply
Danielle 18/06/2020

Wat een lastig besluit moet dit zijn geweest. Een reis van 13 jaar waarin ik zeker ben dat jullie zoveel harten in binnen en buitenland hebben geraakt. Met alle energie die jullie er in hebben gestoken is een enorme golf ontstaan waarin jullie de wereld zeker een stukje mooier hebben gemaakt.

De impact die Muses en jij(Romy) op mij en ik denk met mij nog vele anderen hebben gehad is enorm. De herinneringen blijft en de impact op hoe ik in het leven sta ook.

Ontzettend bedankt voor alles wat jullie hebben gedaan!

Reply
Merel Brouwer 18/06/2020

Enkele jaren geleden vertrok ik naar Noord-Thailand om vrijwilligerswerk te gaan doen. Omdat ik aanraking zou komen met kinderen en uiteraard een hele andere cultuur, koos ik een training bij Muses te volgen. De organisatie die mijn reis organiseerde, Activity Internationaal, tipte mij de training. Ik studeerde op dat moment communicatie en heb op vrijwillige basis nog communicatie projectjes opgepakt voor Muses. Ik heb Muses ervaren al een hele warme organisatie!

Reply
Roos 18/06/2020

Ha Romy/Team Muses,

Wat ontzettend jammer dat Muses gaat stoppen. Jullie hebben zo veel mooie dingen gemaakt, prachtig om te lezen!

Ik kwam in 2013 via Activity International met jullie in aanraking tijdens een training (wat een top voorbereiding voor mijn avontuur) en ben nog even blijven hangen als vrijwilliger binnen het ambassadeursteam. Ik kan me nog zo goed herinneren hoe inspirerend ik het vond om een dag bij jullie op kantoor te werken. Iedereen die er rond liep zat vol verhalen en tips, waaronder jij!

Ik ben benieuwd wat je nu allemaal gaat doen en zal je zeker blijven volgen!

Groet,

Roos

Reply
Tineke Klumper 18/06/2020

Ohhhh ik was waarschijnlijk één van de laatste die kon profiteren van jullie uitstekende workshop! Op 1 maart vloog ik naar Costa Rica als vrijwilligster fysiotherapie met https://www.physicaltherapyabroad.com/ en vlak ervoor konden jullie nog een plaatsje voor mij vinden in Breda. Wij kwamen uit Luxemburg ( mijn man liep de hele dag daar rond en vond Breda een geweldige stad, zelfs in de regen !) Ik heb veel opgestoken . Ik heb trouwens pas onlangs mijn sponsor geld opgestuurd naar mijn vertrouwenspersoon ( mijn gastheer) daar opdat hij en zn vrouw ( die ergothérapeute was en dezelfde patiënten zag als ik ) het geld eerlijk verdelen. Veel succes verder en wellicht tot een volgende keer?! ‘Bon vent ‘ ( Frans voor het ga je voor de wind/ goed ! )

Reply
Jurrien 18/06/2020

De Jaren vlogen voorbij, na de eerste training ging het heel snel, waren er ineens allemaal supergoede, gepassioneerde trainers bij en werd het allemaal steeds professioneler. Het was altijd leuk om klanten uit het bedrijfsleven rond te leiden over het terrain en te vertellen wat we waarom doen. Ook mijn kinderen nam ik graag mee als we even gingen spieken in de weekenden of er wel echt een training gegeven werd. Wat een prachtige energie, wat een mooie reis en waardenvolle ervaringen. Het was een genoegen hieraan bij te dragen van begin tot eind. Het oude maakt plaats voor iets nieuws en vind deze afsluiting Romy helemaal in lijn met de manier waarop je dit initiatie, dit simpele idee hebt laten groeien. Benieuwd naar wat nu komen gaat…

Hartelijke groeten, een trotse oud-voorzitter

Reply
Janine 18/06/2020

Lieve Romy,

Wauw wat een beslissing hebben jij en Jurrien moeten nemen! En wat zal dat moeilijk geweest zijn om jullie “kindje” los te laten!

Wij van Activity International zijn super blij en dankbaar dat we met jullie hebben mogen samen werken! En dat jullie deelnemers van ons zijn geweest, dat maakte het voor ons natuurlijk ook bijzonder.
Zoveel mooie verhalen van de trainingen en de tijd in het buitenland, kregen we terug van veel van onze vrijwilligers. Prachtige memories en impact hebben ze gemaakt mede ook dankzij jullie, vergeet dat nooit. Daarvoor super bedankt!!!!

Ik vond het super leuk om de afgelopen jaren met je te werken en dankbaar dat ik je heb leren kennen.?

Heel veel liefs en knuffel, Janine

Reply
Jolande 18/06/2020

Lieve Romy,

Wat onwijs jammer dat Muses in de vorm die ik heb leren kennen gaat stoppen.

Toevallig: ik zat gisteren nog te denken hoe jij de fijnste baas was die ik ooit heb gehad! Zo lief en betrokken. Ik wens je alle goeds en hoop dat er weer mooie, nieuwe dingen op je pad komen. Ik heb met zoveel plezier bij Muses gewerkt en heb er heel veel mooie herinneringen gemaakt en mijzelf kunnen ontwikkelen. Dankjewel daarvoor en voor de enorme impact die jullie hebben gemaakt!

Dikke kus,
Jolande

Reply
Serra Lise 18/06/2020

Lieve Romy, Jurrien en Muses team,

Wat zijn het 13 bijzondere jaren geweest en wat hebben jullie veel moois neergezet. De impact die jullie hebben gemaakt op de vrijwilligers en alle betrokkenen in zowel binnen- als buitenland is bewonderingswaardig! Muses is altijd een warm bad geweest waar iedereen welkom was. Jullie hebben je altijd met zoveel liefde ingezet voor anderen en waren veeleisend naar jezelf. Hoe kan het beter, vooruitstrevender en zelf genererend? Wat mij betreft zijn jullie geslaagd in je missie en is de impact van de door jullie getrainde vrijwilligers groter dan jullie in het begin hadden durven dromen. Ik wens jullie dan ook alle goeds in de toekomst en bij het waarmaken van jullie nieuwe dromen. En weet dat ik, net als jullie, terugkijk op een fantastische Muses tijd!

Liefs,
Serra Lise

Reply
Anneke Dekker 18/06/2020

Lieve Romy en Jurrien, wat een waanzinnige reis hebben jullie gemaakt samen. En wat een impact! Niet alleen op de projecten in het buitenland, maar vooral ook op de persoonlijke groei van de vrijwilligers en de stagiaires in het team. Ik ben heel dankbaar dat ik daar even onderdeel van mocht zijn. De openheid en warmte waarmee ik door jullie ontvangen werd was waanzinnig. Ik bewonder hoe jullie met weinig middelen en vooral door creatief te zijn en het verbinden van de juiste mensen aan jullie missie zóveel bereikt hebben. En gelukkig zijn er voor jullie beiden alweer veel nieuwe mooie uitdagingen op je pad gekomen waar je je talenten en kwaliteiten kunt inzetten om op een andere manier impact te maken. Heel veel liefs Anneke!

Reply
Jesse 18/06/2020

De eerste reis naar Guatemala moest ik nog op afstand volgen, maar de verdere Muses reis heb ik gelukkig van dichtbij mogen meemaken. Een prachtreis! Met voor nu helaas even een eindstation. Koester de mooie momenten, al het goeds wat jullie hebben gedaan en het plezier wat jullie hebben gehad!

Romy bedankt voor het moois wat je hebt bijgedragen. En de rest van het (grote) team, jullie ook bedankt voor de inzet en bijdrage… maar vooral ook dat jullie Romy zo gelukkig hebben gemaakt de afgelopen 13 jaar 😉

Jesse

Reply
Marit 18/06/2020

Lieve Romy,
Wat een reis naar Guatemala
en de ontmoeting met Jurrien allemaal teweeg heeft gebracht. Zoveel mensen geïnspireerd en geholpen in binnen en buitenland. Van een afstand heb ik altijd met volle bewondering jullie moves gevolgd. Supertrots op wat jullie bereikt hebben met Muses.
Nieuwsgierig wat de toekomst brengt!
Geniet!
Veel liefs Marit Leegwater

Reply
Celine 18/06/2020

Lieve Romy en lief Muses team,

Het zal geen gemakkelijke beslissing zijn geweest om te stoppen met de trainingen zoals jullie die al zo lang geven. Bedankt voor het delen van dit verhaal en wat heb je veel mooie mensen om je heen verzameld Romy. Ik vind jou echt een powervrouw en het Muses team zijn stuk voor stuk toppers!

Ik weet nog goed hoe ik op mijn 18e bij jullie binnen kwam wandelen, klaar voor mijn 1e soloreis/vrijwilligerswerk in Kenia. Althans dat dacht ik. Ik heb ontzettend genoten van de voorbereidingstraining (en terugkomtraining) en heb er ook veel aan gehad. Zodra ik de deur binnen stapte voelde ik mij meteen op mijn plekje bij jullie. Er heerst altijd zo’n fijne sfeer en iedereen is zo open en puur. Daar kan de wereld soms wel een beetje meer van gebruiken.

Toen de aankondigingen voor de eerste Greater Good training binnenkwamen heb ik dan ook niet lang getwijfeld. Deze training sloot precies aan bij waar ik op dat moment mee bezig was en het voelde bij jullie zo goed dat ik de volgende stap in mijn persoonlijke ontwikkeling bij jullie aandurfde. En wat ben ik daar nog steeds blij mee! Ik heb mijn moodboard nog steeds en leef zoveel mogelijk naar mijn kernmotivatie. Dankjewel!

Volg je dromen! Ik weet zeker dat er heel veel andere mooie dingen op jullie pad gaan komen.

Wie weet komen we elkaar in de toekomst ooit weer tegen.

Liefs Celine

Reply
Fleur 18/06/2020

Lieve Romy,

Wat een mooi verhaal en wat begrijpelijk dat je deze stap gaat maken. Ik heb een super waardevolle tijd gehad tijdens mijn stage bij Muses. Nog nooit heb ik me zo geaccepteerd gevoeld in een ‘werk’ omgeving. Dat kwam vooral door jouw passie voor het vak! Het heeft voor mij nooit als een verplichting gevoeld om mijn steentje bij te dragen omdat jullie team en projecten zo inspirerend zijn en motiverend zijn. Het groeien vanuit je talenten heeft mij tot inzichten gebracht die mij nog een leven lang gaan helpen. Dank voor alle gezelligheid, authenticiteit en inspiratie en heel veel succes ik de toekomst!!

Fleur

Reply
Yvette Teeselink 18/06/2020

Lieve Romy,

Bedankt voor het delen van je verhaal, zo mooi om te lezen.

Wat ben jij een power vrouw, je mag enorm trots zijn op jezelf!
Vanaf dag één een groot avontuur, vol uitdagingen! Je bent er vol voor gegaan en hebt er een groot succes van gemaakt!
Je bent een voorbeeld voor velen! Zo krachtig, positief en vol passie!
Mag ik jou en je team enorm bedanken voor het trainen van al onze vrijwilligers!
We gaan Muses enorm missen..

Romy ik ben ontzettend benieuwd welke weg je nu in gaat slaan.
A new road to success : )

Hele dikke knuffel..

Yvette
(Activity International)

Reply
Melanie van der Storm 18/06/2020

Hi Romy en Muses team,

Wat mooi om jullie hele verhaal te lezen. En wat een impact hebben jullie gemaakt met z’n allen! Daar mogen jullie echt trots op zijn.

Ik heb de greater good training bij jullie gevolgd, geweldige training wat mij heeft geholpen om mijn kernmotivaties scherp te krijgen. Daarnaast heb ik jullie de laatste jaren van een afstandje gevolgd en altijd veel bewondering gehad voor jullie activiteiten en hoe jullie als team met elkaar om gingen – allemaal gefocust op jullie talenten en hoe jullie elkaar kunnen versterken. Een echte ‘Practise as you preach’ mentaliteit waar veel teams nog van kunnen leren.

Ik wens je heel veel succes Romy met je volgende avonturen. Met alle expertises en contacten die je nu hebt opgebouwd gaat daar iets heel moois uitkomen!

High five, Melanie

Reply
Urmi Schagen 18/06/2020

Lieve Romy,
Wij herinneren het ons nog als de dag van gisteren..” 18 jaar oud, Mam, ik wil ontwikkelingswerk gaan doen!”. Wij hadden er direct
alle vertrouwen in dat jij dit kon”. Toen nog niet wetende dat het zoveel moois op zou opleveren.
Je leerde Jurrien kennen en samen met hem heb je Muses opgezet. Twee mensen met totaal verschillende kwaliteiten,
blijkt maar weer hoe verschillende kwaliteiten zich kunnen versterken…
Wij hebben als ouders vanaf dag één met je meegeleefd en je gesupport. Ik heb zelfs in de eerste maanden nog bij je op kantoor gewerkt,
een heerlijke ontspannen sfeer met veel ruimte voor iedereen met een groot hart.
Jij kunt deze ervaring van Muses nu een heel mooi plekje in jouw hart geven. Je mag er trots op zijn!
Nu alle ervaringen verder gaan gebruiken en je nog verder gaan ontwikkelen. ” Groei”
Muses groeit nu op een andere manier verder en jij ook!
Liefs pap en mam.

Reply
Anneloes Opperhuizen 18/06/2020

Hoi Romy,

wat een mooi verhaal, en erg leuk dat ik ergens een onderdeeltje mocht uitmaken van het begin van jullie stichting. In 2010 ging ik vrijwilligerswerk doen in Cambodja, en ik mocht een van de vroege trainingen meemaken. Ook later mocht ik mijn verhaal delen met nieuwe deelnemers, wat erg leuk was. Ik heb veel geleerd van jullie en vind het heel bijzonder hoe jullie van een droom zoiets moois hebben kunnen maken!

Heel veel succes in de toekomst.

Groet,
Anneloes.

Reply
Henriette 18/06/2020

Wat hebben jullie iets moois neergezet en wat knap om met zo veel punitiviteit en dankbaarheid te stoppen. Dat tekent jullie instelling. Weer op weg naar nieuwe mooie dingen. Heel veel succes!

Reply
Liselotte 18/06/2020

Lieve Romy en de rest van het Muses team,
Wat een mooi verhaal.. en wat een gemis wordt muses! Heel erg bedankt voor alles! Het was een prachtige ervaring en ik neem het allemaal mee voor in de toekomst. Hopelijk kruisen onze wegen ooit weer (het zou me in ieder geval niks verbazen als dat gebeurt 😉 ).
Een dikke kus en blijf gezond,
Liselotte

Reply
Therese Wijnen 18/06/2020

Beste Romy en het Muses team,

Heel hartelijk dank voor jullie enthousiaste inzet om vrijwilligers bewust op reis te laten gaan. Vrijwilligers waren vrijwel altijd zeer enthousiast na het volgen van de training en zich bewust van zaken waar ze anders niet over nagedacht zouden hebben. Heel veel succes in de toekomst!
Hartelijke groet,
Therese

Reply
Floor Marlet 17/06/2020

Wat ben ik blij dat ik in 2015 in contact ben gekomen met Muses voor mijn scriptie. Ik wilde graag mijn ervaring met vrijwilligerswerk en mijn kennis over hechting combineren. Het was een match made in heaven. Ik voelde me gelijk thuis. Ik heb zoveel over mezelf geleerd tijdens de train-de-traineropleiding. Ik durfde me kwetsbaar op te stellen voor een groep en ervaarde daardoor de mooiste interacties. Ik kreeg energie van het geven van de ‘Wijzer met kids training’. Mooi om te zien hoe vrijwilligers bewust worden van hoe zij op een goede manier hun steentje kunnen bijdragen bij het werken met kinderen. Wat ga ik de Muses-familie super erg missen: de openheid, de waardering, vriendschap, inspiratie en de ontwikkeling, maar bovenal samen dansen! Bedankt voor alles, jullie hebben veel impact gehad op wie ik nu ben!

Reply
Add Your Reply

Leave a Comment: